Yang sudi menjengah...TQ

Monday, June 15, 2009

Samad kerja kat Maybank..




Bilik Mesyuarat.

4.30.

Petang tu sebelum masuk kerja, gua lepak dengan Samad dekat Meeting Room. Ada brieffing. Gua tanya Samad...

"Lu kan gua tengok dah tua takkan nak kerja wayang je bro. Nanti kawen lu nak pakai duit mana. Tak cukup beb..!!"
"Weh ko taktau ke aku ader kerja lain?? AKu tak bagitau ke. Siang aku kerja lain, malam baru masuk kerja sini," balas Samad dengan penuh yakin dah bangganya.

"Eh lu kerja apa bro?? Lu tak bagitau gua pun. Tak aci la beb..baik lu cakap..!!"
"Gua kerja kat Maybank Bandar Permaisuri. Saja je cari duit lebih. Tak cukup kalau kerja sini je bro."

"Lu kerja bahagian apa?? Kaunter ke, jaga ke..ke lu manager kat Maybank tu??" tanya gua lagi dengan penuh minat..

Fuh..!! Untung la sapa dapat Samad ni, kerja kat Maybank tu. Nak-nak mau 2-3 riban sebulan. Masuk gaji kerja wayang lagi..Hahaha..masyuk-masyuk..!!

"Ala aku kerja besa-besa jek. Aku duduk kat......." belum sempat Samad bagitau gua tentang kerja beliau, tiba-tiba Kak Long dengan Gopi masuk. Brieffing nak mula dah.

Bla...
Bla lagi...
Bla....bla....bla.....

Pergh..!!! Lame siot brieffing tadi. Siap kena teow kaw2 dengan MOD.

Hari tu berlalu tanpa gua mendapat jawapan daripada si Samad. Gua nekad esok gua nak pergi Maybank Bandar Permaisuri. Kot-kot boleh jumpa si Samad. Entah-entah beliau manager kat situ, boleh gua buat pinjaman. Hahahaha...

*************************************************************************************
Esok. Pagi nak masuk tengahari.
Depan Maybank Bandar Permaisuri.

Gua baru nak masuk Maybank, nak cari Samad. Tiba-tiba..

"Weh K****..!!!Ko buat apa kat sini??" sapa seseorang yang agak aku kenali suaranya ala-ala chipmunk tu.

Nah..!!! Si Samad..!!! Pelik bukan kat dalam Maybank, tapi depan Maybank.

"Weh Samad ko buat apa kat luar ni?? Ko bukan kerja dalam bank ke??" tanya gua pelik.
"Eh aku jual jagung rebus ni la. Tak nampak ke ?? Kan aku cakap aku kerja dekat Maybank. Aku bukan pekerja bank. SPM gred 8 nak kerja bank. Ni dekat Maybank la ni," balas Samad dengan nada merendah diri sambil membetulkan lagi spender beliau yang tersedut dek jubo sendiri.

Gua meneruskan borak-borak gua dengan Samad sambil makan jagung rebus beliau yang memang sedap tu. Percuma...!!!

Dalam hati gua, gua cakap..

"Takpe la Samad oi. Jual jagung pun halal jugak. Tak kaya pun janji lu tak nyusahkan mak bapak lu, lu tak jadi penyamun sudah. Jangan lu jual jagung curi sudah."

Gua amek iktibar beb selain gua amek 2-3 biji lagi jagung rebus beliau. Gua akan pastikan setiap perkataan dan ayat yang gua dengar dari Samad jelas dan tepat maknanya lepas ni....Hahahaha...

Free Signature Generator


20 comments:

  1. tumbuh misai aku bc post ko weh hahahaha

    balas Samad dengan nada merendah diri sambil membetulkan lagi spender beliau yang tersedut dek jubo sendiri.

    hahahha

    weweh, nape ko cite sal samad je? cite la sal eton ke, sapiah ke..hahaha

    samad, jagung rebus dua tongkol!

    ReplyDelete
  2. Samad samad.... Communication breakdown ni... hehe... Janji rezeki yg halal bro... Mulia la mcm tu

    ReplyDelete
  3. re:...taman rasidah utama...

    aku pun suka lagu tu...jom karaoke...hehe

    ReplyDelete
  4. dah agak dah, gua budget jual jambu batu tadi..

    ReplyDelete
  5. kerana man babi aku sampai di sini..

    jual jagung depan bank..
    nasib tak jual cendol...
    cam member aku tu..
    lenkali dengar dulu..
    baru ler saling memahami gitu..

    ReplyDelete
  6. hahha
    lawak tol... :-D
    apa2 pun dia cari duit yg halal...
    ok laaa....

    ReplyDelete
  7. LAmpuneon..
    -jage2 nnti ko jd lelaki plak..hahaha
    samad spender ketat dowh..
    citer len ader tggu je..aku bg citer samad dulu..
    g pon dei lanje aku jagung rebus..ngeh3


    Patungcendana.
    die lom kawen ..aku just tkut2 die kawen tadk duit nnt mau tggung bini..hahah..ko nk ke ngn samad?aku rekomen..


    John.
    mmg down pon..kaklong la kacao..hahaha
    mulia beb..jgn jual anak org dah..hua3..

    Patungcendaana.
    Yup mmg sedap..jom ..lu blanje gua..haha

    Bro Aloy.
    Kllau jambu batu, mesti jambu batu muar ek..hahah



    Triple x.
    Ko ader bli asam boi??jom cicah...Samad ajak cicah jagung rebus..

    ReplyDelete
  8. Wanna xses,
    Insya..nt gua kim slm..BF lu marah plak nnt..



    Akupentoi.
    tu la pasal, gua tengah nak bg ilang virus ni..sowie ek..



    Sayanghasni.
    kerana man babi kite berjumpe di blogspot..hahah
    - takkisah jual ape pun yg ptg halal..rezeki masing2..
    -gua akan cube memahami Samad.


    Firdaus@celus..
    ermm samad memang lawak...ye halal..die mintak maktab tak dapat..ngeh3..

    ReplyDelete
  9. hehehe...ok gak kawin dgn samad...aku suka jagung rebus...

    re:...hujan yang turun..
    bagikan mutiara...bersinar me...

    aku pun tak ingat...memang kena karaoke semula...hehehe...ajak samad sekali ya...:-D

    ReplyDelete
  10. salam salam...

    senyum2 sendiri bc entry ni hehe

    ReplyDelete
  11. mmg tak sama bro kerja dekat bank dengan dalam bank hehehehe apa pun kerja mau halal aku ngah pikir camner nak ending story man babi tu

    ReplyDelete
  12. Rada pinko;
    huhu nak jagung datang r tempat gua..ngeh3
    lu lanje r..



    Patung cendana;
    hoho suka jagung samad ka..nnt aku ckp kt samad

    lu dtg kl kiter karoke r kt redbox
    ada klas...hahah..samad tanak ikut da...die keje



    Masi;
    huhu..senyum sorang jgn sampai org nmpk..nt org kate...hehehe



    mamai;
    ko buat je la apa2 pon, jgn ending sudah la..never ending story bro...

    ReplyDelete
  13. samad tak nak ikut ke...jual mahal la pulak...huhuhu

    re:...kau tak faham? nanti aku tulis dalam versi karaoke...sure kau boleh faham...:-D

    ReplyDelete
  14. mana entry baru ni,,, gua tunggu...

    ReplyDelete
  15. patungcendana
    die memangjual mahal beb..hahaha
    lu ni sangap karoke ni..heheh...jom r lu blanje..




    bro_aloy
    lu tunggu r ...gua tengah bz..n baru blk kl je..huhuhu....thnks sabor ek..

    ReplyDelete

cakap jek..

Kelip-kelip..!!