Yang sudi menjengah...TQ

Wednesday, June 24, 2009

KBSM : Gua, Hayat dan Cikgu Rhalpino

*Ini bukan kisah lucu;tapi kisah benar..!!!Sekadar berkongsi pengalaman..Hahaha...!!
************************************************************************************
Sekolah Menengah Kebangsaan Rompin;
Tingkatan 5B

Gua penat. Ngantuk. Pening. Apa yang mampu gua buat??!! Lepak kelas la. Malas gua nak pergi perhimpunan pagi2. Dah la tiap2 hari. Bosan gua. Bukan gua je, semua pelajar bosan. Cikgu pun bosan. Kalau tukang kebun tu kena pergi gak, memang die pun bosan. Kucing yang kat kantin pun bosan gak. Argghhh..!!!Aku dah melalut.

Selasa; 07300 -

Gua tengah lepak sorang2 malas nak pergi perhimpunan. Nak tido.!! Semalam gua fly samapi kol 3. Tak tahan. Nak tido gak. Tetiba datang member gua. Bukan Samad!! Tapi Hayat.

"Woi K****!! Ooooo...ponteng ea..tak ajak aku pun..!!" tegur Hayat dengan nada perlahan walaupun ader tanda seru kat situ. Ye la taku kantoi pulak . Perhimpunan dah la bawah kelas gua je.

Argghh..!!! Babi..!!! Baru nak tido. Takpa, naseb baik Hayat. Bestfren. Ada gak yang sudi menemani gua kan.

"Gua letih la Yat. Lu semalam blk fly lamabat ngan gua takkan tak letih?"
"Arhhh mu alasan je. Aku rileks je,"

"Rileks tengkoghak ko!! Hahaha..kalau ko rileks wat pe tak pergi perhimpunan.."
"Hehehe..biasa la bro,"ujarnya lagi.

Lepas 6-7 minit perhimpunan bermula, gua masih lagi rancak berborak dengan Hayat. Suara perlahan. Takut kantoi. Dengan tetiba.......

"Hoi..!!Ponteng ke..!!Kenapa tak pergi perhimpunan??"

Aisyehman..!!!Kantoi la pulak. Kelihatan Cikgu Disiplin terhebat sekolah; Cikgu Ralphino. Dahsyat. Mampos aku dengan Hayat. Gua dnegan Hayat terus tersentak. Perbualan yang rancak sampai ke puncak. Cikgu Rhalpino pulak tegas terpacak macam nak bagi penyepak.

"Saya pening pala cikgu. Rasa macam nak demam," ujar gua sebagai alasan yang agak munasabah walaupun gua tau alasan tu dah ada dari zaman Neolitik lagi.

"Kamu pening pala, yang kamu pulak??!!" tegas Rapino lagi, tapi menuding jari telunjuk beliau yang kontot tu ke arah Hayat.

" Saya teman die cikgu, takut ada apa2. Sebab saya pon macam tak sihat je ni," balas Hayat.

"Dah2!! Kamu berdua jangan nak buat alasan. Sekarang pergi turun masuk perhimpunan. Tak pun nanti jumpa saya kat bilik disiplin. Pilih mana satu??" Lembut!!Tetapi sedikit tegas beliau memberi arahan kepada kami.

Gua dengan Hayat tanpa pikir panjang terus turun dan melangkah ke perhimpunan. Gua terpikir " Kalau pergi dah lamabat. Mesti cikgu2 tau gua ngan Hayat nak ponteng" Jadi gua pun mengusulkan pada Hayat..

" Yat, jom g surau la. Aku pun nak terberak ni. Nanti pergi perhimpunan burok muka lambat dah," cadang gua.
"Ok gak idea bangang ko tu. Jom!! aku pun dah lame tak pergi surau...Hahaha.." bala beliau dengan gelak syetan.

20 meter di sebalik bangunan blok makmal, 30 meter sebelum ke tapak perhimpunan, gua dengan Hayat belok ke kanan. Menukar arah dengan tujuan baru. Ke SURAU..!!! Port clear lepak..!! Siap leh skodeng..!! Wakakaka...

Laju kaki melangkah. Takut Rapino nampak. Takut pula kalau di kejarnya nanti. Gua sambung balik perbualan gua dengan Hayat yang terbantut tadi. Tapi gua selitkan sikit kutukan2 terhadap cikgu disiplin tadi. Kalau kutuk depan mau kena sula dengan rotan 1.65 meter beliau. Nak mampos??!!!

Sampai blok KH, gua dah sedai dah ngan Hayat. Nak lintas ke depan Perpustakaan. Sebelah kiri pejabat. Bilik disiplin da la kat situ beb. Hat-hati. Bahaya. Line clear. Gua pun lintas dengan Hayat. Cepat je kitorang melangkah. Baru je nak sampai depan perpustakaan, tiba2..

"Hoi..!! Nak kemana tuh?? Tadi dah ponteng pun nak p[onteng lagi ke..?!!" suara yang memang2 kasar dan lantang singgah kat cuping telinga gua dan Hayat, lalu di salurkan ke gegendang telinga, dan menjadi impuls yang seterusnya di hantar ke otak untuk di tafssir.

Mamposs..!!!! Rapino beb..!! Dah la tadi kantoi dalam kelas. Ni kantoi nak ke surau pulak. Nak ponteng pulak tu. Ucapan cikgu kat perhimpunan pun terhenti jap sebab dengar jerkahan si Rapino tadi. Dengan muka bengis seakan2 penjahat dalam citer SAW IV, Rapino datang kat kitorang. Cuak!! Dup dag dup!!

"Nak kemana pulak ni!! Tadi kat kelas pening pala. Ni apa pulak??!!" sergah beliau dengan suara melebihi 7 petala langit Wunan (citer komik Wira Tunggal)

"Err..."Huh??!! Tak terkata gua. Hayat apa tah lagi. Gua dengan Hayat sama je.
"Dah2!! Saya dua2 ader kat tapak perhimpunan sekarang jugak. Kalau tak siap kamu. Paham??!!" jerit lagi. Nak je gua cakap kan mulut die busuk. Tapi tak sampai hati beb. Kesian.

"Saya nak buang air besar cikgu. Sebab tu nak ke surau. Tak tahan dah ni, nak kuar dah.." cilok gua pulak. Padahal tadi tak nak berak pun. Dah kena jerkah baru rasa nak berak. Kecut perut beb. Cikgu Disiplin tu bai.

"Tandas belah sana rosak cikgu. Dah la ade bau rokok. Busuk pulak tu..!!" sokong Hayat pulak.
"Dah2!! Jangan nak kelentong. Kalau nak pergi tandas jugak pergi tandas sana. Ke kamu nak pergi masuk perhimpunan sekarang??!! Saya taknak kamu pergike surau. Saya tau kamu nak tidur kat sana ponteng perhimpunan kan..??!!" tuduh Rapino pulak sambil tunjuk ke arah tandas yang busuk macam ketiak dan mulut die tu.

Yeah!! Selamat!!Paling tak pun gua tak perlu pergi perhimpunan. Kalau gua masuk perhimpunan masa tu mesti bughok muka gua dengan Hayat. Mesti budak2 tau yang kitorang kantoi. Bab diorang dah dengarlantang suara si Rapino tadi. Gua pun berlalu bersama-sama dengan Hayat tadi menuju puncak AF!! Eh silap ke tandas.

Gua dah suka. "Nanti bleh lepak2 kat tandas lepas berak. Takyah pergi perhimpunan lagi," niat guadalam hati. Memang gua nak berak pun.

Lepas beberapa minit gua berak, gua pun kuar tandas siap betul2kan talipinggang lagi. Hayat berak tandas sebelah. Taktau apa yang die teran kan. Sebab die tak sakit perut pun.

Sunyi.
Sunyi lagi.,
Sunyi berterusan sehingga...

"Krekkkk..." daun pintu tandas gua selak. Mak aiiii..!!! Terpana gua sekejap. Gua nampak sesorang kat pintu masuk tandas. Badan besar!!! Gua ingat hantu. Hayat tak kuar lagi. Gua cuba lagi mengamati dalam kedaan cemas bercampu-baur dengan nikmat melepas tadi.

Nah ko..!!!! Luorang tau sapa??!!

CIkgu Rapino rupanya. Hahaha.. Rasional beliau berdiri kat situ???

Dah tentu nak tunggu aku dengan Hayat. Di nak tau betul ke tak gua dengan Hayat nak berak..HUHUHU

Sungguh bertanggung jawab beliau. Terima kasih Cikgu Rapino.
************************************************************************************
p/s:Tanpa guru siapalah kita. Aku tak tau nanti murid aku pulak buat apa kat aku. Pembalasan!!!Hidup umpama roda.Tubeless..Hehehe


Free Signature Generator

Free Signature Generator

17 comments:

  1. ko pun cikgu ker!!!
    patut ayat power...

    ahh selamat pagi cikgu, saya tidur dulu..
    zzzzZZZZ

    ReplyDelete
  2. gua kalo ponteng himpunan lepak dlm bilik kaunseling...sbb gua ajk...tapi gua yg paling kerap kena kaunseling...

    ReplyDelete
  3. sayanghasni@yus;
    yup gua mmg cekgu..tp still guru pelath..hahah..eh nak tido siang2??tak bek



    akupentoi;
    huhu..lu memang teror cilok, tapi ngn cikgu rapino tak leh cilok la bai..heheh lu dah insaf lum kene kaunseling.. :P

    ReplyDelete
  4. Hari cikgu dh lepas la bro haha... nama cikgu x bole bla hahahaha

    ReplyDelete
  5. sure kau kena jadi cikgu disiplin gak nanti....hehehe

    kami guru malaysia.....cepat sambung....

    ReplyDelete
  6. JohnIversion;
    ia sekadar renungan ..keh3..hmm salahkan ibu bapanya memberi nama..nseb tak rhynosrus kan..


    Patung cendana;
    hahaha..aku nk jd SU Sukan..hehekita di alam sama kan ptgcendana.

    berikrar dan berjanji..
    meminta naik gaji..
    agar kami tak demand lagi..

    ReplyDelete
  7. haha..itulah lirik utk guru macam kite..hahaha

    selamat hari guru utk tahun depan..

    ReplyDelete
  8. hehehe...selamat hari guru...

    kita nyanyi sama2 ok...:-D

    ReplyDelete
  9. re:...alone...

    lepak kat zoo pun alone jugak...

    jom la teman aku lepak kat zoo kemaman...hehe

    ReplyDelete
  10. ok jom... ko buat harmoni die..hahah

    ok nt aku g kemamam..alu k.tgganu penah sampai tp kemaman tak lagi wlpun kemamn lg dekat kan..hehe

    ReplyDelete
  11. kim salam kat cikgu rapino...
    mesti dia hensem kan?
    hehhehehhe

    ReplyDelete
  12. Rhinocerus mmg x bole bla... hahahahahahha....

    By the way, bosan gile sunway... serius....

    ReplyDelete
  13. YAnieptrajaya.:
    huhu..dah tak jumpe dah beliau..insy...hensem macam badak air..ngeh3..



    JOHn:
    bahasa melayunye BADAK SUMBU..hahaha..

    dah tu lu tulis mcm best je sunway..huh>..





    Bro_aloy:
    hehe..gua ponteng je..tak gaduh ngan Adot..harharharhar..

    ReplyDelete
  14. hahahha..kalo tak silap aku ade satu hari yang ko lari kena kjar ngan cikgu tu kan, aku, ekin,ida,ika ngan ecah ade kat surau time tu..ko panjat pagar

    p ko tau ade skali mse aku ngan dak2 ni duk kat surau, de dak ni nak fly kot, dorang x sempat, dorang masuk kat blik wduk pompuan, dah tu cikgu tanye, awak buat pe..dan2 dorng amek wuduk. gile lawak!dah la mase tu kol 11

    ReplyDelete
  15. haha
    ko jgn citer psl tuh..haha..teringat beb..gua nk cabut blk kpg, dan2 kene kejor ngn rapino...budak len men mercun gua yang kene..hahaha,,...

    nant aku post entry tuh..hehehe

    ReplyDelete

cakap jek..

Kelip-kelip..!!