Yang sudi menjengah...TQ

Friday, December 31, 2010

Mohd Saiful AZAM bin Rosli

Hah. Jangan ingat gua gay sebab letak nama lelaki dalam blog gua. Gua tetap stret ok!! Nama tu gua letak sesaje je.So kalau ade yang terase gua mintak maaf. Gua bangun tido pagi tadi lepas gua ke tandas terus terlintas nak letak nama ni dalam tajuk entri gua kali ni. Biar arrr....!!! Bukan Kak Limah nak marah pun. Abang Usopp dengan Hussein tak cakap apa-apa pun pun. Hah!!

Marah!!

Ok. Menjelang bebrapa jam je lagi kita nak meninggalkan alam 2010, so gua nak buat entri pasal tahun baru la. Baru la ikut tren. Hah!! Azam tahun baru, Biasa lah semua nak wish tahun baru dan berazam baru. Bagi holongan yang memenag bernama AZAM memang best. Sebab takyah tukar-tukar AZAM die tu. Kalau tukar leceh nak ke JPN. Hahaha. BODOH gua!! cakap pasal Tahun Baru je semua nak azam baru. So lu orang camne. Dah buat azam baru ke. Ye la biase kalau yang isap rokok nak berazam tamau isap dah tahun depan. Tapi yang gua tengok makin banyak di sedutnya lagi ada la. Yang berazam lepas tu nekad buat betul-betul tahniah la gua ucapkan. Memang berbaloi baloi baloi......~

Keci-kecik dulu ade jugak cekgu yang tanya gu apa azam baru gua. Tapi mase tu gua kecik lagi. Gua takde SPM. So gua jawab pun ntah apa-apa. Nak kasitau lu orang pun gua malu.

"Tapi sekarang tak. Abang ade wawasan!! Abang nak jadi penyanyi Rock. Macam Amy Syearch..!!" kata Hussein.

Saban hari gua rase macam senang je gua tukar azam. Padahal azam tahun lepas pun tak tertunai-tunai. Memanglah nama je azam, tak janji. Tapi kalau itu yang memberikan kebaikan apa salahnya kalau kite berharap benda tu menjadi kan. Kalau nak cakap pasal azam gua, gua tak penah tukar azam. Hah!! Bukan pasangan gay gua ok..!!

Azam gua:

Azam tahun 2011..... Nam tunaikan azam 2010
..................Azam tahun 2010..... Nam tunaikan azam 2009
....................................Azam tahun 2009..... Nam tunaikan azam 2008
..................................................Azam tahun 2008..... Nam tunaikan azam 2007
.................................................................Azam tahun 2007..... Nam tunaikan azam 2006
...............................................................................Azam tahun 2006.... Nam tunaikan azam ...errr

Azam tahun 2005 je yang lain.Ni sebab tahun ni bermula hidup gua dalam alam pendidikan walaupun tak semua orang nampak gua macam seorang pendidik. Hah! Gampettttt!! So azam gua pada tahun 2005 ni gua berazam nak ubah jiwa dan diri gua untuk menerima satu alam baru yang gua tak pernah terfikir pun masa kecik-kecik dulu. Gua nak ubah jiwa gua untuk menerima alam pendidikan sebagai seorang guru. Padahal mase sekolah dulu perangai setan! Tak hengat!!

Erm tu je la yang gua nak cakap. Yang lu orang baca rasa bosan sila keluar sekarang. Bukan tutup blog gua. Kuar dari rumah dan cari gaung terdekat terjun la. Kalau boleh jangan naik-naik dah. Nasihat berguna dari gua kan.





p/s:
Selamat Tahun baru kepada semua yang mengenali gua. Para pembaca yang gua tak bape nak kenal pun gua wish juga selamat tahun baru bro-bro dan sis-sis. Bro ok bukan BROK!!

Sunday, December 26, 2010

Orang kata, kata orang la kan, kata-kata orang tu...



Kata orang kan kadang-kadang kalau kita lalu kat tempat yang ala-ala seram kan, maknenya ade la sesuatu kat situ. Macam lu orang lalu bawah pokok besar ke kan. Kata orang la kan,Mesti kadang-kadang segala jenis bulu lu orang akan meremang kan mase kat bawah pokok tu. Takkan tak kot. Bedo'oh la. Tapi kalau pokok tu tepi Times Square ke, Pavilion ke gua tak tau la. Gua pun kadang-kadang ade gak terase macam tu. Lu orang??

Kata orang kan kadang-kadang benda tahyul mahyul ni dapat tolong kita bagi senang. tapi ni khurafat la bagi gua. Syirik segala tok nenek la. Macam cite Ngangkung. nak kaya punya pasal lupa tuhan. Lupa semua. Haramjadah punya perangai. Kata orang lakan, kalau ade orang yang gantung dirisampai mati a.k.a bunuh diri la, kita boleh amek tali die lepas tu lilit kat pinggang waktu nak pergi beli nombor. Nanti kompor kene 1st-3rd prize tak kira la 4D ke 6D ke. Magnum ke TOTO ke. Huishhhh!!~

Kata orang kan, kalau kita duduk kat tempat-tempat sunyi sorang-sorang kita jangan bayangkan apa-apa. Kalau tak nanti benda tu muncul. Habis tu kalau gua lepak sorang-sorang dalam bilik agak-agak kalau gua bayangkan Linda Onn datang tak dianya?? Harammm!! Tapi tak tau la plak kalau kes tu kes alam ghaib. kan-kan. kata oran kan kalau kita nak tengok hantu ke apa ke yang dalam alam lain kan, kita boleh buat satu cara ni. Tapi cara kamikaze la ni. Kalau lu orang buat kan nanti bukan setakat Hantu Kak Limah lu orang nampak, tapi hantu Janin, Damping malam, Histeria, semua cerita hantu kat Malaysia ni lu orang boleh tengok. Ok..!! Kata orang la kan, kita boleh sapu air mata kucing kat mata kita. kalau takde kucing kambing pun jadi la. Mana-mana la. Tapi jangan sapu air mata babi pulak, mati lu nak samak. Kalau dah sapu ada orang cakap akan nampak terus. Ada yang cakap nampak waktu malam n waktu gelap jek. Lu orang cuba la.

Kata orang kan, kalau letak sabun kat ketiak, biar satu malam esok boleh demam kora. kalau zaman kanak-kanak dulu kalau nak ponteng sekolah boleh la buat cara bangang ni. Gua tak pernah buat. Tapi orang yang cakap kat gua. Kata orang la. kalau nak lagi efektif boleh gigit sabun tu lepas tu kunyah slow-slow. Sikit jadi jangan banyak pulak. Mampos nanti gua tak payung insurans lu. Kata orang la kan.

Kata orang la kan, jangan dengar kata orang yang pinjam kata-kata dari orang lain. Macam sekarang ni, gua bagitau apa yang orang kata, kalau lu orang nak bagitau orang lain lu orang cakap kata orang lain pulak. Bukan lu yang kata. So kata orang jangan dengar lah kata orang yang bagitau pasal kata orang lain. Kalau orang lain tu pun bagitau dari kata-kata orang lain, baik lu orang tak payah dengar. Hahahaha..~


p/s: Gila..!!~

Sunday, December 19, 2010

Music atau Muzik ??

Kalau sebut muzik tanah air dengan muzik negara jiran mesti banyak perbezaan kan. Gua pun tak lah pandai sangat bab-bab ni. Tapi gua pun boleh bagi pendapat kan. Bukan takleh sokong muzik negara lain . Tapi kalau boleh ingatlah negeri sendiri jugak. Ala, kalau muzik tak best pun cuba-cuba la nak jadikan best kan. Ni bila sebut je lagu yang kurang mendapat pehatian rakyat-rakyat jelata semua jebik je. Apa salah dengar dulukan. Ntah-ntah masuk selera lu orang kan ?

Kalu nak cakap muzik atau lagu yang di cipta komposer tanah air kurang memuaskan, tak ikut trend, selera la apa lah, bukannya komposer-komposer tu tau selera lu orang. Gua bercakap ni sebab gua ade gak la dengar kawan-kawan gua kutuk lagu-lagu keluaran tanah air terchenta ni. Tapi pelik lah diorang kutuk tanpa dengar dulu lagu tu. Pastu gua tanya macam mana lepas diorang dengar lagu tu, mula la malu-malu anjing lak nak mengaku sedap. Masyakarat!!

Lu orang penah dengar tak budak ni ; 'Budak Baru Belajar Muzik' Budak ni suka sangat buat-buat lagu. Tapi banyak instrumental. Bila gua tanya budak ni dia jawab die takleh nak rakam sore die sebab dia tau takde kelayakan untuk di pasarkan. Kat pasar ikan pun tak laku, inikan pula pasaran komerSIAL ni kan. Haha..~

Semalam gua dengar lagi radio kegemaran gua iaitu SINAr Fm. Gua suka radio ni sebab die mengimbau nostalgia lama-lama. Lagu lama-lama. Cuma gua kureng dengan DJ die lah. Bukan tak suka, tapi gua lebih berminat mendengar celoteh DJ hot. SINAr ni gua suka sebab lagu jek. Banyak lagu-lagu tanah air yang di putarkan. Tak macam radio yang kononnya menarik suatu ketika dulu. Radio apa lagi, Radio ex-isteri Yusri KRU la. Kalau seminit tak putarkan lagu-lagu Indon mesti taksah. Agaknya kalau tak main lagu Indon kena ganyang gamaknye dengan mamat Indon kat sini. Macam mana nak menyokong MUZIK kan?? Kalau dah pasang MUSIC-MUSIC jek.

Macam X-Fresh lak gua suka gak. Sebab men kan lagu-lagu tanah air. Lagi la piorrr tempatannya. Tapi gua kurang mendengar sangat sebab lagu-lagu die banyak dari komposer-komposer indie kan. Telinga gua lebih terngiang-ngiangkan lagu-lagu lama macam lagu-lagu Rock Kapak, 60-an, 70-an dan yang lama-lama la senang citer.

Cakap banyak pun tak guna, sepak pun tak kena. Gua lebih suka dengar MUZIK tau daripada MUSIC. Terserahla kan kat lu orang sebab hati masing-masing kan. "Iye le kite ni takde SPM, iye dak??Hek eh!! Hek Eh!!" bak kata Awie@Hussein.


p/s:
Muzik untuk melayu dan MUSIC untuk antarabangsa. Jangan lupa tengok 'Budak Baru Belaja Muzik' tu ye. ;)

Tuesday, December 14, 2010

Menanti sebuah jawaban....

Bulan 12 dah. Dah nak masuk tengah bulan. Penempatan guru-guru pelatih ambilan sama dengan gua tak dapat lagi. Menanti sebuah jawaban. Baik tukar jadi menanti sebuah jamban!! Ye la. Kalau dah tunggu orang tengah berak nak-nak time perut memulas. Samalah macam kes ni. Hantu!!

Gua ade dengar cerita, tapi bukan cerita 2 Alam la. sebab cerita tu macam cilake. Cerita yang gua dengar ni tak bape sedap macam gua makan BlueBerry cheese Cake Sikret resepi punya. Ade ke desas desus gua dengar penempatan guru-guru akan datang lewat. Ok. Gua tak kesah sangat kalau lewat setakat 2-3 minggu. Tapi yang gua naik hangin sikit sebab ade yang cakap penempatan akan dapat bulan Jun 2011. Memang F....!!~

Mengharap gaji?? Kompom la kan. Gua berfikiran Mahathir OK. Bukan gua berfikiran macam Pak Jaber dan Pak Abu dalam cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah (HKLBR) arahan Mamat Khalid. Sapa cakap die tanak keje kerajaan, pergi terjun KLCC sekarang. Lu orang jangan percaya cakap Abang Ucop dalam cerita HKLBR tu..

"Itu le kamu, mengharap benor dengan sabsidi gomen.."

Dalam surat perjanjian dah ada termaktub yang penempatan akan dapat. Bermakna kat sini yang kuar-kuar je dari IPG yang terchenta ni terus dapat jadi cekgu. Hah!! Jangan janji tinggal janji. Kelak orang makin benci. Last-last semua lompat parti. Arghh!! Benci sembang pasal politik ni.


Menanti sebuah jawaban. Huh!! Tak pasti. Jangan dok harap, tapi kalau dah ada hitam putih boleh la jugak buat bukti untuk harapan yang menggunung kan. Hah! Bukan memprotes, tapi cuma kebimbangan gua makin memuncak. Sama memuncak macam nafsu Maria Ozawa. Terlampau memuncak. Sebab tak sabar nak tau sekolah mana yang bakal gua curahkan bakti walaupun ramai kawan gua yang masih tak percaya dengan kerjaya yang gua dah pilih ni.


Apsal gua tulis serabut macam ni??!! Arghh..!! Tido lagi baik. Hujung bulan ni gua tunggu dapat sekolah mana. Harap-harap dapat kat tempat yang gua pilih. Tolong jangan tanya negeri mana OK. Hahah. Kalau nak tanya tanya kat FORMSPRING gua kat tepi blog ni.


p/s:
PS 3 ke Xbox?? Hahaha dah jangan melalut. Gua seru Hantu Kak Limah kang baru lu orang kecut.

Friday, December 10, 2010

Lebih kurang Kontest gak la...

Gua ade satu pass FREE untuk dua tiket wayang. Kalau lu orang nak mesti buat apa gua suruh.


1. Jadi kawan gua dalam FACEBOOK gua yang ke 880. Atau lu orang boleh suruh member lu
orang jadi kawan gua yang ke 880.

2. Komen entri gua ni. Apa-apa komen janji tak kutuk gua. Bagitau nama FB lu orang.

3. Tunggu sampai gua umumkan...~

Kalau rase tak nak tak yah JOIN!!

p/s: hadiah tambahan berupa buku NOTA/catatan daripada FILEM KungFu Panda & IceAGE..

Tuesday, November 30, 2010

Peronda berjaket biru...!!

Jam 4 pagi lepas gua PunchOut kat tempat keje gua....

"Berat mata ku
Memerhati mu,
Fikiran buntu,
Mengenangkan mu,
Sesak nafas ku,
Melepaskan mu,
Di angin lalu............" -The Times

Tiba-tiba " Weh K**** merah lah..."

Gua dengan tanpa was-was menekan brek BabyBEK gua. Perlahan-lahan kereta berhenti.

"Owh lampu oren dah tu. Mesti hijau belah sini" bisik hati suci gua. Padahal tak benar. Lampu yang gua anggarkan kan hijau tak menyala. Kereta dah bergerak perlahan-lahan.

"vrommmm..!!!"

Gua teruskan perjalanan jugak.

"Damn!!!"

Tetiba kelibat Kereta Peronda WQN 9080 di seberang jalan laju meluncur untuk membuat pusingan U semata-mata nak mengejar BabyBEK gua. Gua perlahankan kereta. Peronda Berjaket Biru di belakang.
****************************************************************************************

"Lampu merah tu, kenapa langgar..."
"Tadi dah perasan, pastu la..bla..bla..bla...."

"Apsal gelak ?? Ingat adek beradik ke.."

Bla... Bla... Bla....

Macam-macam pertanyaan yang Peronda berjaket biru tu bagi. Nak psiko gua la konon. Gua tak kesah pon kalau nak sman gua ke apa ke, tapi brader tu kerek semacam. Ok gua terus terang yang brader tu dari Sabah. Sabahan bah!!! Dua-dua Sabahan. Tapi kenapa sorang je yang macam cilaka. Cakap kerek-kerek.

Ooo lu ade pistol kat pinggang, ade no siri kat dada yang kononnya bidang tu, lu ader jaket biru yang ntah bape minggu tak basuh, pastu kira lu boleh nk kerek la dengan orang awam??!! F..!!

Gua tau gua buat salah lampu merah. tapi pukol 4 pagi kot. Kadang-kadang jam 3-7 pagi pun gua perasan ader jugak peronda berjaket biru yang melanggar peraturan. Tak bagi signal, langgar lampu merah, dan macam-macam lagi. Kalau tetiba gua tahan lu orang pastu tanya kerek-kerek agak-agak boleh tak ?? Owh lupa gua bukan berjaket biru, ber no siri di dada malah tidak berPistol juga. Maaf..!! Gua tiada hak bersuara. Jari tengah la gua bagi. Ok??

Bukan gua cakap semua perronda berjaket biru. Tapi segelintir. Yang macam semalam yang tahan gua dengan member gua kan. Tak patut la cakap macam cibai. Tuduh gua gangster. Cakap macam. Setahu gua peronda-peronda berjaket biru semua ada SPM kan?? Semua terpelajar kan?? tapi apsal yang semalam yang 'memandu' Peronda WQN 9080 macam orang tak berpelaajaran jek?? Takde rase hormat langsung. Macam babi la senang gua cakap. Yang gua pelik nya, kelindan a.k.a pembantu die yang kat sebelah tak cakap apa pun. Takde kerek-kerek. Baik je. Siap bersembang gelak-gelak lagi.

Gua tau lu bagus, jadi peronda berjaket biru. Tapi gua lagi bagus. Gua cikgu. Pergi mampos la kalau nak cakap cekgu langgar peraturan. Nah jari tengah atas dahi lu..!!

Lu orang tau tak soklan-soklan yang kononnya membunuh la daripada peronda berjaket biru semalam?? Lu orang pikirlah sendiri....

1. " Ko bonzer ke??" - gua pelik apsal la bangang sangat peronda WQN 9080 tu semalam. Gua belajar kat maktab. Tak logik la gua jadi bonzer. Bangang tak?? Ader SPM tak soklan tu??

2. " Ko samseng eh??" - boleh plak kuar soklan tahap UPSR ni. F..!!

3. " Rambut tinggi terpacak.." -Uishhh dah jadi cekgu disiplin pulak. ade pulak kan akta kat Malaysia yang bagi kebenaran kat peronda berjaket biru ni nak sound-sound rambut. Mak gua pun tak kesah. Lu pulak nak buat-buat bagus. Padahal tak ganggu adek beradik tiri belah kakak ipar mak lu pun. :)

4. " Ko ni kan , kalau India (merujuk masyarakat INDIA di Malaysia) dah lama aku sepak tau. Ko India ke??" - kenyataan ni menunjukkan segelintir peronda berjaket biru bersikap prejudis. Tak 1 Malaysia langsung. Camna nak orang respek lu?? Lu tau tak kalaulah gua betul-betul India, dah lama gua rakam lepas tu hantar kat PM wat laporan yang lu tak ikut konsep 1 Malaysia langsung. Apsal?? Sebab India banyak buat Kes lu orang terus banned India la?? Macam la kawan-kawan lu dalam balai takde yang India. Tau la kulit gua hitaam. Bongok. Nak sebijik...!!

5. " Ko berdiri gigil macam ni, macam mat gian, ko nak aku bawa pegi balai buat urine?? Hormat la sikit..." - Ok terus terang untuk soklan susah ni. Atau pun penyataan gampang daripada seorang peronda berjaket biru. Gua pakai baju pagoda je men futsal, peluh-peluh gua tak sempat nak salin, Jam pulak pukol 4 pagi. ajak gua bersembang pulak kat luar kereta. Agak-agak lu orang la, jam 4 pagi tu matahari belah timur ke barat ?? Ke brader peronda jaket biru tu tak pernah belajar Sains?? Owh... Lupa, dia ada pistol di pinggang. Demn..!!

6. " Ko melayu kan?? Ish malu aku macam ni orang melayu tak pandai nak hormat..."- Ni memang kenyataan pedas macam KFC hot and Spicy. Lu dah la dari Sabah kan. Tak tau keturunan asli dayak kanibal mana, lu boleh pulak cakap orang melayu macam tu. cara lu cakap tu sebenarnya yang tak hormat orang. Gua sebagai melayu pun rase malu la sebab lu seorang Sabahan yang datang semenanjung cakap orang melayu macam tu. padahal lu hidup kat semenanjung dengan budak melayu gak kan?? Bodoh!!

7. " Ko orang susah ke orang senang?? kalau orang senang aku nak bagi je saman.." - Masa ni gua nak je jawab, 'Abang saman je bang. saya dah jadi cekgu tahun depan. Dah ade gaji. Saya bayar la'. Tapi memandangkan gua ni jenis yang hormat kepada orang yang tak hormat gua, so gua tak menjawab. Gua cakap orang susah. Padahal gua ade simpanan emas bernilai hampir RM400k dalam bank di Swizzland.

8. " Umo ko bapa?? 23 kan ?? 23 tahun je ko hidup tau. Aku kerja bukan baru. Sudah lama. Belajar la hormat orang.." - Percakapan ni langsung takde asas. Apa kene mengena umo dengan blajar hormat?? Apsal?? Sebab gua takde bapa dari kecik so kire gua tak cukop didikan??
Ok kalau macam tu, gua akansujud kat kaki lu kalau lu tak pernah terima duit tepi..!! kalau betul tak pernah lu tuntut kat akhirat apa yang gua cakap ni..!! FUCK!!

Lepas habis bermesra dengan abang peronda berjaket biru tu kan, ala yang yang bertubuh ala-ala Fahrin Ahmad tu, yang ader pistol kat pinggang ala-ala KOBOI tu, ala yang bawa Waja WQN 9080 yanag ala-ala Lancer tu, terus gua blah masuk kereta. Gua tak salam pun. Hahaha.

Pastu gua nampak member gua salam dengan peronda jaket biru yang baik tu. Gua pun keluar sebab nak salam gak. Sebab member dia tu bik. Sembang-sembang ramah. Tak kerek. Bukan macam si pemandu tu. Macam cilakak..!!
**************************************************************************************

Dalam kereta gua sambung kutuk balik peronda berjaket biru tadi. kutuk belakang biar banyak dosa sikit. :)

Gua pulang tanpa di ganggu oleh mana-mana peronda berjaket biru lagi.

"Gadisku dalam koma,
Seriuskah keadaannya,
Gadisku dalam koma,
Seriuskah situasinya...." - The Times






p/s:
Pasni kalau kene taahn dengan peronda berjaket biru gua ingat nak mintak saman terus jek. Kalau nak sembang-sembang tapi macam babi buat apa kan?? Buat sakit hati tambah dosa jek. Gua tak cakap semuaa peronda berjaket biru. segelintir je yang macam semalam tu. Naseb baik dia pakai Ves kuning, so gua tak nampak no siri dia. Kalau tak dah lama gua siarkan dalam blog gua ni. tak cukup lagi gua taip HM jarak jarak dan gua hantar ke harian Metro punya surat khabar. Tak cukup lagi gua hantar email dekat Buletin Utama. Bersyukur la gua tak tau nombor siri lu ok breder. FUCK U!!

Monday, November 29, 2010

"Awak... Awakkk... Awakkkk...!!"

***************************************************************************************
"Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Dengar lah ni awak,
Bukan senang kita nakdapat cakap dengan awak ni,
Awak dengar tak....??!!

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Awak tau tak kita kan,
Sayang sangat dengan awak,
Awak sayang juga kat kita kot,
Tapi kot-kot la....

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Dengarlah awak,
Kenapa awak buat Dunno jek..!!
Awak kene dengar tau...

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Kalau awak dah tak sayang kita lagi kan,
Kita tak kesah pun awak,
Sebab kita tau kita tak macam orang lain awak,
Kita ni biasa-biasa jek,
Kan awak kan...

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Awak ni masih tak dengar kita ni kan,
Awak tau tak,
Memang kita harap sangat dengan cinta awak tau,
Sebab apa tau,
Sebab awak yang mula-mula cakap sayang kat kita,
Dan sebab awak juga yang membuatkan saya rasa bahagia awak,
Terima kasih awak...

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Awak tak jawab pun saya cakap terima kasih..!!
Awak ni kenapa??
Pandang lah kita,
Awak ni saje je kan nak buat kita marah,
Ye lah,
Kita tak pandai pujuk kan...

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...


Awak nak tau tak??
Mula-mula mase kita jumpa kan,
Awak ingatkan malam yang kita kasi satu barang tu kat awak kan,
Awak pun suka sangat sebab awak nak guna benda tu kan awak,
Awak takut markah awak kena tolak,
takut pensyarah marah kan..
Kita pun hantar barang tu kat awak,
Sebab kita dah mula sayang dengan awak tau,
Walaupun itu yang pertama jumpa awak,
Tapi kita dah kenal awak dalam FaceBook lagi..

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Kalau tak nak dengar takpelah awak,
Kita tak nak pakse,
Tapi kita akan ingat apa yang kita pernah lalui dengan awak,
Tapi juga kita nak nasihatkan,
Awak kalau tak nak dengan mana-mana orang,
Awak kena bagitau,
Jangan letak harapan tau,
Sian orang tu nanti..

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Kita ingat lagi tau mase kita keluar jalan-jalan,
Awak mintak kita bawa awak kat tempat-tempat yang romantik,
Yang cantik permandangan die,
Kita pun bawa sebab kita sayang dengan awak.
Kita nak luangkan masa dengan awak..

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Kita rindu lah nak masak untuk awak,
Walaupun rasenye tak sedap pun masakan kita tu,
Tapi kita suka sebab awak cakap awak suka,
Tapi tak tahulah kalau awak buang mase kat rumah,
Memang kita buat dengan penuh kasih sayang awak...

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Kita tak de masa banyak ni,
Tak tau la bila pulak dapat cakap dengan awak,
Lepas ni kita nak kena soal siasat dah awak,
Kalau ada peluang boleh la,
tapi awak tak layan kita pun awak...

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Ok lah awak,
Tuan kita pun dah panggil tu,
Kalau lambat sakit dapat malu dapat,
Kalau tak dapat jawab lagi la terseksa awak,
Kita takut ni,
Tapi takpelah,
Bukan kita dapat jumpa awak lagi pun..

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Kita halalkan makan minum awak tau,
Kita halalkan apa yang telah berlaku antara kita,
Kita jugak halalkan apa yang telah kita tolong awak,
Tapi,
Kita pun nak mintak halal dari awak,
Makan minum,
dan semua la yang berlaku,
Boleh tak awak??

Awak...
Awakkk...
Awakkkk...

Kita pergi dulu k awak,
Selamat tinggal,
Jaga diri awak tau awak..
Assalamualaikum...."
***************************************************************************************
Seketika kemudian...

"Marobbukaaaa..!!!"
"Allah..!!"
**************************************************************************************



p/s:
Sila jangan kaitkan dengan kontroversi agama dan sensitivitinya. Kisah di atas adalah ilusi dan bayangan penulis semata-mata untuk tujuan penulisan puisi. Terima Kasih....

Tuesday, November 23, 2010

Tuesday, November 16, 2010

Semalam Yang Hangat,,~


Semalam gua jalan-jalan dekat Pavillion. Gua terserempak dengan Linda ONN. So gua pun amek gambar. Tak caya?? Tengok gambar kat bawah ni.

Linda Onn dan Kimisai



Naseb bek ade budak boleh tolong gua amek pic. Oh Linda Onn!!

Gua sebenarnya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA semua. Dah lama tak hapdet blog gua. So gua hapdet secara bangang lah. Assalamualaikum!!~

Monday, October 25, 2010

Harga minyak turun!!~

Hah tajuk tu saje je buat gempak. Gua nak tulis pasal hari minggu gua baru-baru ni. Gua malas nak taip panjang-panjang sebab letih baru balik dari kampung. mana yang ade kira ok la kan. ;)

Hari sabtu lepas abang gua menikah kat Mantin, rumah pengantin perempuan.
hari ahad pulak kenduri persandingan abang gua kat DewanSeri Endon, Percint 10 PUTRAJAYA.

tengok la gambar-gambar kat bawah ni yek . :)

24 Oktober 2010
Dewan Seri Endon, Putrajaya
Mohd Nazrul Effendy Vs Farhana
















Saturday, October 9, 2010



Mereka juga manusia. Mereka juga insan biasa yang mahukan kehidupan sempurna. Andai itu yang menjadikan mereka sebegitu, biarlah. Sokonglah mereka. Berikan apa yang perlu. Wang ringgit?? Harta benda?? Tak perlu semua itu. Yang penting sokongan dan galakkan dari kita semua untuk mereka . Apa yang paling diperlukan adalah ilmu yang kita curahkan. Bagi gua, gua susah nak bezakan mereka dengan kita semua. Memang kalau dilihat pada kehidupan mereka, mereka daif, tidak smart, tidak hensem kotor, jijik, malah ada yang beranggapan mereka itu najis. Hanya kerna mereka tinggal di dalam hutan tidak berbaju dan tidak bermekap. Apa pentingnya semua itu??


2 hari lepas gua bersama budak-budak kelas gua mendalami kehidupan orang asli di Sungai Kiol, Jerantut, Pahang. walaupun sebenarnya tujuan kami ke sana adalah untuk mengadakan bengkel Pendidikan Seni Visual di sekolah tersebut.
**************************************************************************************


Selasa; 5 okt 2010

Dah siap semua kelengkapan, semua peralatan, surat menyurat dan segala makdatok, gua dan bebudak gua teruskan hasrat murni kitorang nak mengadaklan bengkel/karnival Pendidikan Seni Visual kat sekolah orang asli iaitu Sek.Keb. Sungai Kiol yang terletak di pedalaman Jerantut, Pahang.

Ni semua sebab nak lengkapkan amali semester 8 ni. Yelah, dah nak habis study kan . Sampa i je kat sana, tanpa kitorang duga, ade sambutan daripada warga sekolah. Sia apa bunga manggah. Turun je dari bas, gua pun berjalan menuju ke Guru Besar sekolah tu. salam punya salam samapai tak nampak ade persembahan sambutan untuk kelas kitorang. Pensyarah yang ikut pun tak sangka ade juga sambutan. Pihak diorang pun tak bagitau nak buat sambutan . Dah lah kitorang lewat 1 jam juga. Bayangkan bas nak masuk lalu denai2 alam menuju ke Sungai Kiol tu. Pergggg.!!! Yang ade lesen full bawak bas je layak k.








Selesai je upacara sambuatan, kitorang bergegas nak siapkan tugasan berikutnya. Alang-alang dah sampai mesti kene tinggalkan sesuatu ye tak ?? So dalam perancangan yang lepas kitorang akan menyiapkan satu mercu tanda kat sekolah tersebut. Cantik ke tak, naseb lah, yang penting ianya ikhlas dari pihak kitorang. Budak-budak pompuan lak sibuk mengemas bilik tetamu, buat hiasan, ceriakan dan macam-macam lagi. Lu orang tengok la hasilkerja kitorang. Nak cantum kan tayar je dah makan mase 2 jam. Hah..!! Tu la bebal sangat kat KL tanak pasang siap-siap..!! Sapa lah pengerusinye yek ?? Tettttt..!! Padahal gua . Hahaha.






Rabu 6 oktober 2010

Hah. Bermula episod sebenar kedatangan gua kat kampung ni. Lepas berbincang apa yang patut dengan guru-guru sekolah tersebut, jadi kami pun bercadang nak mulakan majlis jam 8 pagi kononya. Tapi lambat. Yela . masaa kat hotel tu ade yang bangun lambat. Ade yang bangun awal mandi lama. Ada yang bangun awal semayang je, mandi lambat. Jadi tungu punya tunggu last-last kol 7.30 baru nak gerak ke sekolah. Apa hal. Janji semalam nak gerak kol 6.30 pagi. Janji melayu, ni lah dia. Haha. Nak masuk ke sekolah tu saje dah makan mase 45 minit. Jalan denai la katakan . So kitorang sampai jam 8.45 mcam tu lah.

Samapai-sampai je terus buat kerja. Pasang apa yang patut, buat itu ini dalam kelam kabut. Takut tak sempat. Majlis nak mula jam 9.00 dah. Tup tup dah siap semua, majlis pun berjalan dengan lancar. Senang cakap sampai habis karnival/bengkel ni takde masalah yang di hadapi.











Asalnya memang lah untuk kanak-kanak tapi memandangkan orang kat sana tu tak penah buat aktiviti ni, so kitorang panggil diorang join sekali. Bukan main seronok sekali. Tengok la mamat tu.












Dah habis semua, kitorang bergeak balik ke KL jam 2.30 petang. Dan memandangkan masing-masing dah sangap nak makan IKAN PATIN tempoyak, semua serbu singgah ke TEMERLOH. Perghh brader.. Tak kasi Chan...

Jam 7.15 baru kitorang sampai ke KL.Bukan sebab jem, tapi sebab bas maktab gua body je lawa, enjin standard Kancil gua jek. Punya lah lama nak sampai KL. kalau nek kete dari Temerloh nak tak nak mahu dekat 1 jam setengah. Ni 4 jam saja dok kat higway karak tu. Hahah. Pengarah sila peruntukkan duit untuk bas baru. So harapkan semua berpuas hati la dapat ke sana. Maklumlah ini kan last projek kita bersama. Lepas ni masing-masing posting dah tak jumpe. Mesti gua akan rindu gile-gile. Kena pulak posting jauh-jauh. Tak tau bila lak dapat jumpa. Kalau ada salah dan silap sepanjang kat Jerantut tu gua mohon ampun k . Selaku pengerusi aktiviti, mesti ade yang lu oarang tak puas hati kan. Ok selamat maju jaya semua.

HIDUP ORANG ASLI. DESA KITAK HARUS DI JAGAK..!!~


Thanks to :

Budak-budak kelas gua G 8.1 (PSV) IPG Kampus Ilmu Khas
Ketua Jabatan PSV
Pensyarah penilai
Abang Khalil dan Abang Zaki selaku driver tip top IPIK
Warga sekolah SK Sungai Kiol, Jerantut
Jerantut Hill Resort
Warung Pak Ussof, Temerloh
*************************************************************************************

p/s :
Kalau pasni dapat posting kampung asli pun dah takde hal. Sebab dah ade pengalaman. Heheheh~








Saturday, October 2, 2010

Kawen..?? Cuak.....

Nyaman je petang tu di Taman Tasek Titiwangsa. Hari raya. Memang ramai yang keluar balik ke kampung. Setakat berlari anak keliling tasek tu, baik balik kampung jumpa ayah bonda tercinta,lagi berpahala. Haji Deris bersama konco-konconya laju bergegas ke sekitar tasek. Hari puasa ke 29 memang cepat-cepat sahaja Hj Deris nak habiskan kerja. Nak berbuka la katakan. Di kelingnye sekitar tasek, ada kelibat dua ekor belangkas. Hah..!! Mengena..!! Kat tasek pun ada belangkas..!!

"Haaa.!! Assalamualaikum...Suprise..!!" jerkah Hj Deris dengan konconya.
"Waalaikumsalam..!!" Kelam kabut belangkas tu bangun. Pelukan sayang tadi terus dilepaskan. Nak kontrol la konon.

"Ni dah kawen ke belom?? Duduk peluk..!! Hahhh..??!!" tegas Hj Deris sebagai hero.
"Errk... Kawen dah abang, nikah cadangnya hujung tahun ni.." selamba je mamat tu jawab. Tau lah penghuni neraka. Kontrol-kontrol la nak jawab.

Akibat jawapan yang kurang tepat itu, Hj Deris dengan kuasa Veto nya menikahkan belangkas tadi di pejabatnya serta merta. Wali??!! Wali Hakim la. Takkan Wali Band?? Hahahaha... pasal wali tu lu tanya Hj Deris sendiri.
_____________________________________________________________________

Dan semalam merupakan hari pertama Man Toya menjadi suami Suhaidah. Bahagia. Pengantin baru la katakan. Sebelum ni rintangan dan onak duri memang pedih. Apatahlagi Man Toya bukan jenis kuat agama. Di tanya dengan pak mentua die Hj Kamsan, jenuh nak menjawab. Peluh satu badan Man Toya.

"Ace kamu bace surah An-Nas acik nak dengor sikit.." pinta Hj Kamsan menguji IQ Man Toya.
" Erkkk... saya tak ingat lah Haji.." balas Man Toya dengan jahilnya.

"Atey, surah apa yang kamu boleh baca?? Surah An-Nas yang pendek pun tak buleh menghapal nye.." lantang sedikit Haji Kamsan bertegas.
"Erkkk.. surah ni saya tau la..."

"Hah baca lah.." Haji Kamsan menyampuk.
"Qul 'A'uzubirabbinnassss....."

Pangg..!! Sekali Haji Kamsan tepuk dahi daaa. Tergaman Haji Kamsan kejap. Itu takpe lagi. Masa nak akad nikah dulu, Man Toya pun ada menunjukkan kejahilannya. Cuak punya pasal, semua tak jadi. Gugup. Tu yang gua takut. Hahaha. Macam-macam boleh terjadi tau. Man Toya apatahlagi. Gabra tahap gaban la.


"Cuba kamu istighfar saya nak dengar.." kata Kadi Dusun Tengah.
"Ok..Erkk.. Allahhummasollia...."belom sempat Man Toya habiskan, Kadi pun menyampuk.

"Haihhh..!! Itu selawat keatas Nabi..!! Saya suruh kamu Istighfar..!!" lantang Kadi bersuara kerana bengang. Dah besar-besar pun tak tahu istighfar.

Dengan pantas, akibat nak kontrol malu, ManToya menepuk dahi sendiri dengan kuat dan berkata:

"Astaghfirullahhalaziimmmmmmmmmmmmmm..!!" panjang dan jelas sebutannya.
"Hah..!! Itu lah istighfar.. Iskkk..Iskk..Iskk.." balas Kadi bengang.
____________________________________________________________________

Mungkin semalam akibat keletihan menghadapi gabra diri, ManToya baring sahaja di katil di samping isterinya Suhaidah. Waktu zohhor dah hampir. ManToya belum mandi. Suhaidah juga belum. Penat katanya belayar. Ibu dan bapa nya pula sibuk diluar rumah. Menguruskan isi-isi rumah yang masih lagi bersepah selepas kenduri semalam.

"Allahhuakbar Allahhuakbar..." azan berkumandang merdu irama sang bayu menyelaputi gegendang telinga.

ManToya dah kelamkabut. Mandi belum lagi.

"Ahh, baek cepat-cepat mandi. Nanti solat siap-siap, mesti bapak mentua aku suka..." bisik hatinya comel.

Lalu di gapainya tuala yang sedikit hapak tadi dan bergegas ke bilik mandi. Selang 20 minit ManToya mandi wajib barangkali, dia pun bergegas menyarungkan kain dan baju melayunya. Hensem..!! Tapi malangnya, keluar sahaja dari bilik, sudah tersergam indah hamparan sejadah mengikut haireki solat berjemaah. Haji Kamsan sudah bersila di bahagian kanan. Melangkah sahaja si ManToya tadi ke sejadah, lantas terus Haji Kamsan iqamah dengan niat agar ManToya terus menjadi imam secara OTOMATIK. Bergetar-getar kaki ManToya. Di kontrolnya agar nampak macam biasa sahaja. Di belakang Haji Kamsan, keluarganya menjadi jemaah yang lain.

"Allahhuakbar.." Lantang suara ManToya. MErdu, maklumlah, johan karaoke Kuala Lumpur masa dia belajar dulu. Dan tiba-tiba, dengan yakinnya dan lantangnya....

"Bismillahhirrohmanirrohim....... Alhamdulillahhirobbilalamin....."

Tersembul juga tahap IQ ManToya ni.......

Sunday, September 26, 2010

Puding...

Pagi tu, sepatutnya suram seperti biasa. Tapi hari itu riuh rendah sedikit dengan penganjuran jamuan untuk guru-guru praktikal di Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Seri Petaling. Gua pun, selaku guru 'konok-konon' di sekolah tersebut berasa amat terharu kerana majlis jamuan tersebut di buat oleh Panitia PENDIDIKAN KHAS (PK) di sekolah tersebut. Semua guru hadir. Gua pun tak lepaskan peluang untuk makan percuma kat jamuan tu.

Puding. Warna kuning menyerlah menarik selera gua. Gua amek 8 senduk bersaiz kecil tanpa niat tamak. Gua bawa duduk berhampiran dengan bilik kanak-kanak PK (autisme). Sedang gua menikmati puding tu, tiba-tiba seorang kanak-kanak PK menghampiri gua. Dalam hati gua berbisik "Ni budak PK ni. Mesti die nak makan juga. Tapi mana guru bimbingan dia.."

Semakin lama semakin dekat anak kecil itu menghampiri gua. Penuh semangat langkah die. Mungkin gembira nak makan percuma macam gua jugak. Selang beberapa saat, anak kecil itu sudah berada tepi gua. Dududk sebelah gua. Dan belum sempat gua nak bertanya apa-apa lantas anak kecil itu berkata:

"Cikgu makan apa cikgu??'
"Cikgu makan puding ni. Kamu nak ke??" balas gua dengan niat hendak semawa anak itu.

"OooOOoooo...puding. Mesti sedap...Tengok jap cekgu.."balas anak kecil itu balik sambil menarik mangkuk yang gua riba itu. Gua pun turunkan sikit bagi beliau tengok.

"Aah memang sedap. ...." belum sempat gua habiskan ayat gua, anak kecil itu bangun dan terus menuju ke meja yang terhidang pelbagai makanan yang sedap tu.

"Eh Kamu nak kemana tu..??" tanya gua sangsi.
"Nak amek puding lah cekgu. Kan cekgu cakap sedap.." balasnya petah.

Gua angguk. Beberapa minit kemudian anak kecil itu kembali duduk disebelah gua. Ditangannya ada semangkuk makanan dan sudu. Mungkin ingin kan sedikit perbualan, dia duduk rapat-rapat dengan gua.

"Errr....." belom sempat lagi gua nak cakap dengan anak itu, dia menghulurkan mangkuk yang dipegangnya tadi ke arah gua dan..

"Cekgu, puding....Sedapkan.." petah lagi anak kecil itu berkata.

Dengan sebak dan hibanya gua tersentap sekali. Di dalam mangkuk itu mengandungi Mee Goreng. Bukan puding yang macam gua makan. Kesian anak kecil itu. Tidak dapat membezakan sesuatu dengan tepat dan normal. macammana anak itu nak menikmati keseronokan hidup normal macam kita..?? Gua pun dengan perasaan sayu dan kesian tadi lantas menghulurkan puding gua tadi kepada anak kecil itu agar anak kecil yang kerkurangan itu dapat merasai nikmat sebenar apa yang dia inginkan.

"Takpelah budak, kat dunia ni memang lah lu serba kekurangan. Memang lu tak dapat bezakan itu ini. Tapi kat akhirat esok, memang ALLAH takkan membezakan apa-apa dengan lu. Jaminan kenikmatan syurga pasti lu akan rasai. Tempuhlah kehidupan cacat dan kurang lu itu dengan penuh tabah kerna di SANA nanti lu akan mendapat bekali-kali ganda kenikmatan berbanding kenikmatan di dunia ini...."




p/s:
Gua tak pernah selami hati mereka. Gua tak pernah selami jiwa mereka. Tapi gua tau hati dan perassan serta jiwa mereka tetap inginkan seperti yang kita inginkan. Mereka juga berhak untuk semua yang kita ada walaupun mereka begitu. Salam..!!~




Saturday, September 18, 2010

Lagenda Puteri Rapanjel Puteri di Jawa..



Laggenda..!!

Rambut panjang, tapi tak ikal mayang.
Panjang mengurai mencecah lantai.
Mencecah lantai hitam di atas.
Perang menyerlah di bawah bahhu.

Sapa yang tidak mengenali Rapanjel. Puteri di Jawa, puteri berambut panjang. Jika di bandingkan dengan Film Harry Potter pon kompom lagi panas cerita Rapanjel. Apatah lagi kalau nak dibandingkan dengan cerita Kecoh Betul lakonan Nabil Raja Lawak.

Putera Kencana Lestari saudagar yang mahsyur. Belayar ke serata dunia, menjulang nama di mata dunia. Hati terpaut dengan Rapanjel. Dulu pernah sekali Fauziah Gaus usha Kencana ni, tapi tak dihiraukan. Sebab hatinya pada Rapanjel. Kemana pergi, biarpun ke Tanah Eropah sekalipun, masih di ingat pada Rapanjel. Namun mata tidak pernah bertentang. Hampa..

Putera Bidara Anak KAsturi Peri, putera saudagar Tanah Semenanjung. Saudagar alam mahsur saksama, baik pekerti. Pernah dulu melabur dalam ASB tanah Melayu. Berlipat ganda untungnya. Tapi hatinya sama dengan Kencana. Meminati Rapanjel yang berambut panjang dan tebal. Kasar tu tak tahu la pulak. Sayangnya tetap utuh walau pernah di usha oleh Fazura mase berdagang di Downtown Cheras. Namun mata tidak pernah bertentang jua. Hampa jua...

Sufian Akmal, pendeta dari Tanah Melayu yang menetap di sekitar Jawa Barat. Kacak dan tampan seperti Putera-putera. Hati juga terpikat dengan Rapanjel kerana kecewa dengan sikap Beyonce yang lebih memilih penyanyi berkulit gelap. Namun Sufian telah mempunyai kekasih hati. Bagaimana hendak bermadu kasih dengan Rapanjel?? Sudahlah ada kekasih, sayang pula melebihi diri kepada Rapanjel.

Rupanya, ketiga-tiga pemuda tidak bertepuk sebelah tangan. Rapanjel menerima sayang dah kasih mereka dengan hati yang terbuka luas seluas Dewan Semarak Felda. Tau..?? Jadi jika Rapanjel berminat dengan salah seorang mereka ini, maka mereka akan dapat bersama,

Di pendekkan cerita, alkisah pemerintahan Raja Petra Senandung Pundek iaitu kepunyaan Ayahanda Rapabjel. telah di serang lanun-lanun dari tanah Aceh. Musnah. Semua harat benda negara musnah, ibarat kata Karam Singh Walia, pengacara TV3 tu, "disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga". Kalau susu tu dalam botol, kira rosak susu dalam botollah. Ahh..!! Mengarut pulak. Di akhir peperangan itu, Rapanjel telah diculik oleh si penjahat yang bengis dan kejam, Yang tidak berhati perut. Rapanjel telah di kurung di menara yang tinggi. Tiada pintu masuk, tiada ruang untuk Rapanjel melarikan diri. Rapanjel ketakutan. Rapanjel mengharapkan kehadiran ketiga-tiga jejaka idaman untuk menyelamatkannya,

Berita peperangan disebarkan melalui Facebook atau laman bukuwajah. Berita Rapanjel diculik juga amat hangat dan panas. Ramai yang LIKE page tu. Ketiga-tiga pemuda tersebut mula mengatur langkah-langkah bangang mereka untuk menyelamatkan Rapanjel. Segala peralatan, strategi dirancang rapi menggunakan Microsoft Excel Enterprise keluaran Microsoft. Setelah berkurun lama menyiapkan strategi, maka hari yang ditunggu-tunggu tiba, Ketiga-tiga jejakan tersebut telah bersatu untuk menyelamatkan Rapanjel,.

Suasana sunyi di Menara kurungan Rapanjel. Hening malam itu amat membuatkan ketiga-tiga pemuda tadi untuk berhati-hati. Sesampai je di Menara Kurungan tersebut, mereka memanggil Rapanjel, Kerjasama yang di tunjukkan mereka tak ubah seperti Adiwira WONDERPET yang di tayangkan di Tv9 pada setiap hari Jam 2.30 petang.

"Bagaimana kamu hendak naik?? Menara ini tinggi sekali.." bicara Rapanjel.

"Ya, kamu hulurkan rambutmu yang ikal dan panjang mengurai itu ke bawah. Dan salah seorang dari kami akan mengambil mu di atas nanti..." balas si pendeta a.k.a Sufian Akmal.

Kalakian di lemparkan terus rambutnya Rapanjel. Panjang mengurai sehingga mencecah lantai. Gedebuk..!! Tersentak mereka bertiga. Dengan niat untuk bergurau di saat-saat genting, Rapanjel telah memekik:

"Barangsiapa di antara kanda bertiga yang berjaya menyelamatkan dinda, maka dinda akan meninta ayahanda dinda mengahwini dia kapan perang berakhir..."

Apa lagi, berebut-rebut ketiga-tiga jejaka adiwira tadi memanjat rambut Rapanjel. Si Rapanjel yang bangang tadi terus terpekik kesakitan akibat rambutnya di panjat 3 orang sekaligus. Panjang-panjang juga, tapi dah nama pun rambut, kompom la sakit kan. Jeritan-jeritan tadi tidak dihiraukan jejaka tersebut kerana mereka masih membayangkan malam pertama bersama Rapanjel kelak jika dapat menyelamatkan puteri itu. Lantas, akibat daripada gopoh - gapah tersebut, tiba-tiba Rapanjel yang tidak dapat bertahan lagidi tarik (jatuh) ke bawah. Gedebuk..!! Kuat sedikit bunyi nya daripada bunyi rambutnya yang jatuh, Tergamam..!! Rapanjel terkorban di tempat kejadian akibat kebangangngan nye sendiri. Mayatnya dihantar ke Hospital untuk di bedah siasat. Adiwira-adiwira itu tadi pula ditangkap kerana bunyi bising yang terhasil sewaktu situasi genting tadi. Di pendekkan cerita, lagenda ini berakhir dengan entah apa-apa. Semua hero dan heroin dalam lagenda ini mati. Hahahahaha....




p/s:
Ala lagenda ni macam cerita dongeng Princess Rapunzel mat salleh tu,, Tau kan ??


Thursday, September 9, 2010

Pasang!!




Kadang rupa bukan wajahnya,
Kadang suara bukan nadanya,
Kadang kata bukan khiasannya,
Tapi itulah dia....

Kadang rupa bukan dia,
Kadang suara bukan dia,
Kadang kata bukan dia,
Tapi itulah dia....

Selalu dia ada,
Selalu dia ketawa,
Selalu dia gembira,
Selalu dia bahagia...

Hening malam sering mengingatkanku,
Agar tidak alpa dan leka,
Kerna siangnya banyak mengajarku,
Dan aku yang bergelumang dengan cahaya serta kegelapan,
Sering tergelincir,
Dan lagu itu tiada nilainya andai nada tidak seiring iramanya,
Dan lambaian nyior itu sekalipun menunggu bayu dan angin,
Tanah yang kontang bukan meminta untuk disirami,
Tanah yang kontang meminta untuk disemai bakti,
Andai ombak tidak kelihatan,
Merajuk pantai,
Menangis laut......


p/s: Jangan kata benar andai dusta semata. Sahihkan kata, buktikan janji. Semerah darah mengalir, jangan putihkan dengan lumpur nanah..

Monday, August 30, 2010

Waktu tu gua kecik lagi.. Gua ingat lagi....~

Malam tu sangat hening. Sunyi. Radio usang di dapur krukk krekk krukk krekk..!! Gua tak tahu apa yang berlaku. Gua ikut arahan ibu gua. Ibu cakap jangan bising. Gua senyap. Gua letakkan tangan gua kat bibir gua. Selang 30 minit gua dengar ada bunyi orang berjalan. Ramai-ramai. Gua amati sangat-sangat nada dan dialeg yang diorang pakai. SAH..!!~

Ini bagero Jepun ni. Patut ibu gua dsurh gua dok senyap. Ibu gua turut mendiamkan diri. Ramai pulak Jepun yang lalu-lalang. Abang gua, kakak gua, semua turut mengkakukan diri. Entah apa nasib kami. Kalau Jepun tu masuk rumah mau dipancungnye kepala keluarga gua?? Mak gua?? Kakak gua?? Entah-entah dah kene toron. Abang gua?? Takkan la pulak Jepun tu GAY nak toron lelaki lak kan??

Kami terus berwaspada. Entah-entah nanti Jepun tu ketuk pintu. Mampos...!! Di celah-celah daun papan dinding rumah gua yang usang, gua nampak segerombolan manusia. Dengar dialeknya sahaja sudah tau itu Jepun..!! Jepun bangsat..!! Gua panggil ibu gua. Biar die tentukan langkah seterusnya. Wahh..!! Dah macam Mission Impossible lak kan..?? Ibu gua hanya menunjukkan isyarat seperti RAMBO, iaitu mengarahkan gua ke tepi. Ibu anak RAMBO ni...!!

Selang 40 minit kemudian, tiba-tiba pintu rumah gua diketuk. Mak gua dah cuak. Gua dah cuak. Abang gua dah cuak. Akak gua dah cuak. Jiran gua je ok minum tuak. YE la asli kan ?? Juget-juget..!! Arhhhh..!! melalut pulak. Ok sambung balik.

Pintu rumah gua diketuk. Kuat sekali. Macam hendak menyerang kami sekeluarga. Lu orang pun tau lah jepun ni macam mana kan ?? Kalau tak dipancung kepala, mau dipancungnya kepala kecik gua. Perghhh..!! Takut beb. Ahh melalut lagi...!

Selang beberapa ketika pintu rumah gua tadi diketuk, ibu mengarahkan gua membuka pintu. Dan meminta agar mengatakan yang ibu tiada di rumah jika di tanya. Gua pun dengan perasaan penuh gundah gulana, perasaan sayangkan kepala kecil gua, gua terus melulu tanpa banyak bicara. Arahan seorang ibu jangan di bantah..!! Bahaya..!!

"Krekkkk..." bunyi ala-ala daun pintu dibuka.

Gua terkejut. Di hadapan gua, sekumpulan lelaki jepun diiringi Pak Jaber, Maksum Jamaliah, Abang Usop, Pak Munawer dan En Saufi selaku MA di kampung gua. Dan tetiba Pak Jaber bertanya.

"Mak kamu ade di rumah ??"
"Takde, kenapa Pak Jaber??" tanya gua gundah.

"Bukan ape, ni hah Mat-mat Jepun ni nak sangat makan durian kamu. Atey udah sampei sini mok kamu takde pulak. Takde rezeki la deme ni.." balas Pak Jaber, sedikit hampa.

"Owwh ye ke. Jap..!! Makkk..!! oOOooOo mak.. Ni Pak Jaber nak mintak durian kita ni ni" jerit gua sedikit lantang, tapi bukan derhaka tau. Gua anak soleh..!!

Mak gua berlari anak menuju ke depan dan mempelawa semua orang masuk. Lantas mak gua meminta akak gua memnyediakan minuman. Ah... Lega... Kami semua lega. Sebab??

Sebab bukan Jepun datang nak menyerang. Rupanya nak makan durian. Alamak..!! Gua lupa pulak yang gua sekarang ni kat zaman millenium. JEPUN pun dah jadi kawan karib MALAYSIA. Lupa da...!! 2010 kot?? Mana ade pancung-pancung dah kan ??


SELAMAT HARI MERDEKA SEMUA..!!~


p/s: JEPUN yang dulu musuh kita pun dah jadi kawan baik kan ?? Ini INDON yang dah lama kawan baik kita tibe-tibe nak cari gaduh kan ?? Palau..!!~

Thursday, August 26, 2010

Pilih Rumput di padang yang paling cantik dan menarik hati kamu..

Salam Ramadhan al-Mubarak.

"Mula-mula saya jumpa dah cikgu rumput tu, tapi saya rasa ade lagi yang lebih cantik kat depan. Jadi saya melangkah lagi nak mencari yang lebih baik. Tapi last-last takde dah. Yang ade yang mula-mula tadi je. Tai cikgu tak bagi saya menoleh ke belakang"

Sangat memeberi makna cerita di atas. Gua pasti ramai yang sudah baca. Ramai yang sudah menonton di Youtube.com. Bagi gua pun cerita begitu besar implikasinya untuk kita. Jadi entri kali ni gua rase nak bagitau lu orang semua sesuatu. Gua rasa memang seakan-sakan jiwang, tapi mungkin bermakna kot. Entalah.
*****************************************************************************************

"Ala Mie, aku kira ok lah dah dapat awek yang dara lagi. Aku kan kuat toron orag gak. So dah dapat macam ni Best la kan. Takut gak kot-kot aku kawen dengan budak yang dah lobos.."

Pergghh..!! Memang menyengat. Kalau kaum hawa dengar quote ni depan-depan kompom durang akan rejam mamat ni dengan batu. Pedih kot. Dah pandai toron anak orang, pastu lu nak pulak teman sehidup semati lu yang baek-baek. Lu seelok-eloknya dapat yang soploh ribu kali kelobosan durang. Baru adil kan ? Karma itu wujud kan ?? Ramai yang masih terikir kan ?? Kalau orang tu baik akan mendapat asangan yang baik. Dan begitulah sebaliknya. Dalam ISLAM sekalipun ada mengatakan tentang tu. Tapi, bukan untuk menyangkal, bukan untuk menidakkan. Kebanyakkan kawan-kawan gua yang lahanat yang gua kenal perangai macam tupai ramai yang dapat bini baek punya. Siap alim lagi. Tulah manusia, bila dah dapat yang baik pun masih taknak bersyukur. Masih nak buat teruk-teruk. Terimalah apa yang ada tu sebaiknya. Ingat 4 perkara yang gua nak kongsi dengan lu orang ni:


Ianya satu ujian jika insan yang baik bertemu dengan insan yang teruk,
Ianya satu rezeki jika insan yang teruk bertemu dengan insan yang baik,
Ianya satu nikmat untuk insan yang baik bertemu insan yang baik,
Ianya satu balasan untuk insan yang teruk bertemu dengan insan yang sememangnya teruk..!!

Salam Ramadhan semua...~





p/s: Hidup jangan nak menipu diri sendiri. Tipulah manusia kanan dan kiri. Jangan tipu diri sendiri..

Wednesday, August 18, 2010

Status FB banyak nasihat ..!!~

Lu orang kenal perempuan berambut tebal ?? Hahaha. Kepada awek rambut tebal sila baca enti ini memandangkan lu ade hasrat ingin menonjol di dalam blog gua. =) Takpe identiti lu di rahsiakan.

:D

*****************************************************************************************
Balik kelas lempar beg. Awal lagi. Nak tidor?? Bukan stail gua. Stail gua amek laptop, men FB then buat keje. Bukak-bukak FB cuba-cuba usha status kawan-kawan. wahh.. Memang banyak yang hapdet. Ade yang tulis omputih lak. Tulis melayu kompon la kan.

Tapi yang menarik gua ada baca satu status tu. Tapi gua alih dalam bahasa melayu la.

"Beza antara sekolah dan hidup adalah di sekolah kita di berikan pengajaran dan di berikan ujian, tapi hidup pulak kita diberikan ujian yang akan memberikan kita pengajaran.."

Bagi memang mendalam. sangat-sangat mendalam. Gua rasa apa yang nak di sampaikan dalam kata-kata tu boleh membuatkan manusia sedar tentang kehidupan masing-masing. Bila sebut pasal kata-kata macam tu, gua teringat beberapa kata-kata teman gua yang gua rasa ada logiknya.

Gua kenal sorang gurl ni kat UIA, dan gua pernah dengar kata-kata dari beliau:

" Kalau cepat kita jatuh cinta dengan seseorang tu, semakin cepat hubungan ada masalah nanti."

Kalau lu orang pikir camne ek?? Gua memang percaya dan mula mendalami apa yang die cakap. Pergghh..!! Takut gak gua kot-kot nanti gua jumpa mana-mana aweks kan. Kejap je kenal lalu terus jatuh cinta. Hah?? Macam mana?? Gua dah terpengaruh dengan ayat dia tu. Lu orang rasa ok tak ayat kat atas?? Betul ke kalau kita kenal dan sayang seseorang tu dalam masa yang cepat, nanti cepat gak kita berpisah dengan die?? Arrgghh..!!

Tapi takpa. Lepas tu gua kenal ngan seseorang lagi. dah lama dah. Dia berfikiran sedikit dewasa lagi dari gua. Eh gua ni men kenal-kenal je kan. Memang TEMBOK BETUL lah. Lepas tu, gua cuba cakap kat dia ayat yang kat atas tu. terus dia balas kat gua:

"Awak, nak mencari cinta memang senang, tapi nak serasi memang susah..."


Dan bila gua pikir-pikir balik betul gak kan. Kalau nak banding dengan yang kat atas lagi tu, kan memang betul la, cinta memang kita mudah dapat tapi nak kekalkan keserasian cinta kita dengan pasangan kita memang susah kan. dan kalau lu orang pikir balik, betul juga. Kata-kata kat atas ni lagi bermakna.

Ok..!!

Mamat dengan Minah ni kenal dah lama gila. Oppss..!! Ni bukan kisah gua OK, takut kontroversi pulak kang..!! Sambung balik. Dah dekat 3 tahun kot Mamat ni usha si Minah ni sampai sanggup perabih duit die kat Minah tu. Genap 3 tahun, barulah si Minah ni terima si Mamat ni. Dan Cinta pun berputik setelah 3 tahun kenal. Tapi kan sepanjang diorang kenal, si Minah ni tak serasi dengan mamat ni. Mamat suka tengok wayang, Minah tak suka. Dia seuka jalan-jalan jauh-jauh ala-ala travel gitu. Walaupun 3 tahun dan kenal, kononnya dah kenal hati budi masing-masing, tiba-tiba diorang tak sefahaman. Nak-nak ulak si Minah tu pergi kerja kat negeri lain. Mencari pengalaman kononnya. Tup-tup dapat lak laki lain. Laki lain tu pulak, dah la serasi dengan dia, minat sama, hobi sama, jantina je lain..!! Habislah si Mamat ni kan?? Jadi, bagi gua kalau kita kenal seseorang tu dalam masa singkat pun, tapi persefahaman tu wujud, ada keserasian, tetap menjadi hubungan kan ?? Tapi pendapat masing-masing lah, ada yang nak macam tu ada yang nak macam ni. Bagi gua, gua rasa Penyataan yang kedua tu lagi bermakna kot. Tapi yang pertama tu ade logiknya juga. Tak ke gitu Encik SOFI..??? HEk Eh, Hek Eh..!!~



p/s: Apsal tetiba gua selalu hapdate pasal jiwang ni..?? Bohsan ahh... ~

Wednesday, August 11, 2010

Malam Pertama Kawen nak pulak lu sambut..!!~

Ahh.. Alhamdulilah. Pejam celik pejam celik, dah Ramadhan balik, Gua pun tak terasa sangat kehidupan enjoy makan minum gua sebelum ni. Lain kali pejam celik pejam celik, last-last tak bangun-bangun. sedar dah "MAROBBUKA..!!"

Semalam malam pertama sambutan bulan Ramadhan. Ramai umat islam menyambut dengan menunaikan ibadah solat sunat Terawih. Ada yang buat 8 je, ada yang buat penuh. Tak kisahlah yang penting ikhlas dalam beribadat. Kan?? Kalau buat penuh pun, tapi niat nak menunjuk, baik lu tido je kat rumah.

**************************************************************************************
Malam Raya Pertama, macam macam lu sambut. Mat rempit suma lumba haram, buat itu buat ini. Orang kampung ada yang buat rumah terbuka lah, buat macam-macam lah. Yang Dato' apatah lagi. Yang orang kaya lahanat tak tahu malu tau pulak nak buka table ngan air kencing setan kan??

Malam perasmian syarikat ke kompeni ke apa-apa la, pandai pulak lu orang nak buat itu ini sambutan kan?? Nak buat kesyukuran la konon..!! Kenduri sana sini.

Tengok kalau malam pertama Piala dunia, silap-silap ade yang sanggup pergi samapi negara pak itam sebab apa?? Sebab PIALA DUNIA 4 Tahun sekali. Ade yang buat belanja besar kat kedai-kedai makan mapley. Kononnya nak sambut PIALA DUNIA. Wah..!! Boleh pulak..!!

Usha-usha kat rumah-rumah bujang pulak, Wahh... kalau ada hari lahir, bukan main parti lu buat kan ?/ samapi nak runtuh rumah..!!

Yang kapel pulak?? Hah..!! Siap ade ulangtahun lagi. Tu belum masuk la yang sambut VALENTINE tu. Dah tau dah VALENTINE tu kapir laknat, nak jugak sambut. Meriah lak tu makan kat restoran mahal-mahal.. Perghh..!!

Jeling kat rumah raja sehari pulak, perghh pandai lak lu orang nak sambut malam pertama kawen ek ?? Hahaha.. Kalau tak perlu sambut agak-agak ok tak ??

Malam Ramadhan?? Malam pertama bulan terbaik..!! Ramai pulak yang buat-buat tak tahu kan?? Yang dok kat rumah goyang kaki isap rokok, makan itu ini, tatau lak nak sambut macam mana kan ?? Apa salahnya kalau pergi buat ibadah terawih kejap kan ?? Kira sambutan lah tu. lambat nak menunggu datangnya RAMADHAN, last-last die datang lu orang buat bodo jek. Kalau benda tak berpekdah tu tau pulak lu orang nak sambut kan ?? Hah..!! Cakap pun tak guna. Pikirlah sendiri. Gua pun tak sempurna. Manusia macam tu lah. Tapi yang gua pelik gua nampak ade la makhluk yang muka memang gua nampak lah keislaman serta kemelayuan diorang. Tapi masa gua nak ke masjid semalam, sempat lak diorang jengah kat COFFIEBOX, bawah rumah gua. Wahhh sambutan RAMADHAN betul ni kan ...?? Hahaha.. Walaupun kita tak buat kenduri kendara pun sekurang-kurangnya biarlah kita menghargai RAMADHAN yang muli ni. Bukan susah pun, datang ke masjid dengan niat ikhlas, tunaikan kewajipan mana yang wajib, mana yang di tuntut serta yang sunat jika mahu. sekurang-kurangya kita menghargai kedatangan RAMDAHAN itu. Memanglah TERAWIH itu sunnat, tetapi alangkah baiknya jika kita sama-sama dapat mengimarahkan suasana MASJID. Pahala pun dapat.
**************************************************************************************

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN & jangan ponteng pose k.. =)



نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

p/s:
Elaun gua masuk di hari pertama RAMADHAN. Inilah REZEKI gua tahun ni yang terbaik..!! Hehehe ~

Friday, August 6, 2010

Karma itu wujud kan..??

"Ya Allah, keenapa kau tak pernah cakap yang kau dah tak suci?? Kau menipu abang selama ni ye..!!" mara Azli yang berang dengan sikap isteri barunya, Walaupun itu malam pertama banginya.

"Maafkan Syira bang, Syira tau Syira salah. Maaf bang. Ampunkan Syira bang...!!" rayu isteri barunya pula. Mungkin takut akan menjadi pengantin sehari je seperti yang telah di war-warkan oleh rakan sekerjanya.

Perlahan-lahan memori lama masuk ke benak fikiran Azli. Kisah jahatnya yang lalu mula menusuk terus laju ke dalam fikirannya. Fatimah, Khaisarah, Mun, dan ramai lagi. Bukanlah tidak terkira ramainya. Tapi itu lah apa yang pernah di lakukan. Merosakkan mahkota suci wanita. Kalau dulu kata-kata manisnya sentiasa membuatkan wanita-wanita jatuh ke dalam dakapannya sehingga sanggup ke ranjang. dosa terkutuk itu sering menjadi hobi bagi Azli.

Kata-kata kawannya mula terngiang-ngiang ke dalam telinganya.

"Li, ko jangan macam ni Li. Ko kene ingat, kalau ko boleh buat macam ni, orang len pun boleh buat macam ni kat awek ko, adek ko malah isteri ko pon tau.. !!"
****************************************************************************************
***************************************************************************************

"Maafkan saya, awak. Saya tak dapat memenuhi hasrat hati awak. Bukan saya tidak dapat menerima awak, tapi saya sudah ada yang lain sekarang..." luah si Faizal. Dia bingung dalam membuat keputusan. Anira yang dari tadi menangis kerana penolakan cinta lelaki idamannya itu berasa begitu perit untuk di terimanya.

"Awak, awak tak boleh buat macam ni. Saya sayang awak sepenuh hati saya... Awak pun pernah cakap akan sayang saya...Kan..?? awak, tolonglah...!!" rayu Amira lagi. sekian lama menanggung perasaan sayang dan cinta pada Faizal ini membuatkan Amira begitu sedih. Apa salahnya?? Apa yang telah di lakukannya sehingga di perlakukan begini??

Sayup-sayup Anira teringatkan apa yang penah di lakukannya. Kebetulan sbuah Proton Persona bewarna biru laut lintas di hadapannya. Melihatkan kereta itu, baru Anira teringat akan kisahnya dengan jejaka bernama Amri. Amri sememangnya menyintai Anira. Sepenuh hati. Malah Amri sanggup tidak bersama kawan dan rakan wanitanya semata-mata untuk menjaga hati Anira. Tidak seperti Faizal. banyak perbezaannya. Tapi demi cinta dan sayang kepada Faizal, sanggup Anira meninggalkan Amri yang sememangnya menyintainya. Hati manusia memang berubah-ubah. Namun ada batasnya.

"Maafkan saya Amri, saya memang sayangkan awak, tapi hati ini bukan untuk awak. Harap awak maafkan saya. Kita terpaksa berpisah di sini yaaa.. Maaf...!!" Itulah dialog yang mula terngiang dalam dirinya. Ya.. Seperti keadaan Anira dengan Faizal sekarang, begitulah apa yang pernah berlaku kepada Anira dan Amri dahulu.
**************************************************************************************
***************************************************************************************

Bayu yang meniup petang itu, begitu sejuk memaksa Aiman menyarungkan jaket kulitnya. Perasaannya yang dari tadi tidak tenteram membuatkannya semakin bingung. semakin resah. Tidak keruan. Aiman masih memikirkan. Apa yang hendak di lakukannya lagi. Puas sudah dia berusaha, namun semua hampa. Nasi sudah menjadi bubur. Tiada apa lagi yang dapat dilakukannya.

Semalam kebetulan selepas Aiman bersama kekasihnya Sofia melalui jalan di Pudu, aiman bertemu dengan kawan karibnya. Syubahan. Syubahan memang seorang yang gilakan perempuan. Bukan sahaja perempuan nakal biasa, malah GRO, bohsia, pelacur dan seangkatan dengannya. Hanya PINK LADY je yang tidak masuk dalam senarai beliau. Tidak pernah pun terlintas di hati Syubahan kalau-kalau bahaya perbuatannya yang kotor itu.

" Woi Syub..!! Lu tak kenal gua dah ke?? Lu buat apa kat sini??"

"Man, sapa tak kenal jejaka macho geng-geng motor. Hahaha.. sihat?? Lu buat apa kat sini ???"

"Oh.. gua amek awek gua. Kenalkan Sofia. awek gua. Sofia, ni Sub, kawan I.."

Sofia yang dari tadi resah melihat wajah Syub berrpura-pura macam tidak kenal dengan Syub.

"Hai, I'm Sofia. Nice to meet u..." kata Sofia.

Mereka rancak berbual sehingga pagi menjelma. Tiga ke empat minuman habis. Sepanjang malam macam-macam cerita keluar dari mulut masing-masing. Dari cerita biasa sehinggalah ke cerita lucah dan macam-macam lagi.

Aiman menghantar Sofia pulang. Kegembiraan bersama Syub malam tadi terasa sehingga pelbagai cerita di bualkan tentang Sub kepada Sofia. Sofia hanya mengangguk, mungkin resah kalau-kalau die terlepas cakap.
____________________________________________________________________
Petang itu, Aiman terkejut dengan SMS daripada teman karibnya Syub..

"Man, baik lu jangan teruskan dengan Sofia Man, gua kenal die. Dia tu dulu lauk gua dengan kawan-kawan gua je. Dia tak sebaik yang lu sangkakan.."
____________________________________________________________________

Aiman terkedu. " Sofia lauk?? "
Dia mula terkenangkan kekasih lamanya Zura, yang di tinggalkannya terkontang-kanting kerana tidak suci lagi akibat di rogol bekas kekasihnya. Aiman mula teringat kata-kata yang di hamburkan kepada Zura. bagaimana dia menghina Zura.

"Ko ingat ko tu layak ke untuk aku?? Ko tu bekas orang je tau. Dulu ko menggatal sangat dengan si Roy tu..!! Maaf Zura, aku takleh terima ko macam ni. Ko dah tak suci ..!!"
**************************************************************************************


p/s:
Ini memang gua tujukan buat pasangan-pasangan yang hangat di lamun cinta... Maaf jika ada kebetulan yang tidak di sengajakan. Belajarlah untuk bersyukur dan setia. =)

Saturday, July 24, 2010

Keringat kering.. Hmm..-

Urghhh.. Semalam gua tak tidor. Macam mana yang gua tulis kat status BUKUWAJAH gua tu, macam tu la keadaan gua. Gua tak tahu kenapa gua tak tidor. Hahaha..

Tepat jam 7.00 pagi sesudah solat subuh, gua teruskan keringat gua yang ada untuk ke dobi di kawasan Bandar Permaisuri. Al-maklumlah gua punya mesin basuh rosak teruk. Mungkin TERMINATOR dah jahanamkan kot. Entah..!! Lepas jam 9, lepas gua letak barang-barang kat rumah, lepas gua minum kat mapley, terus gua ke kedai hardware mencari barang-barang yang perlu. Untuk apa??

Gua terpaksa ke sekolah untuk meneruskan projek yang telah gua rancang dengan Endang (kawan gua la..) Tapi sayang Endang tak dapat datang sebab keluar berpacaran dengan pasangannya. Harap tiada maksiat berlaku ye. Hahaha..

Satu tin SPRAY jenama CRYSTAL gua habiskan untuk melengkapkan awan larat pada hiasan dinding tangga pejabat sekolah tersebut. Puas hati gua dapat siapkan juga walaupun tak berapa cantik. Hampeh..!! Selesai sudahm gua ke HARDWARE semula, meneruskan niat kedua gua ubtuk menghias pasu gedabak di laluan masuk sekolah. 2 tin cat 1 liter pula gua beli, dan terus gua sapukan pada pasu gedabak tersebut. Pergghh..!! Penat ngok..!!~

Sebuah Chevrolate mewah memasuki perkarangan sekolah. Gua alihkan kereta gua yang menghalang laluan.

"Morning Madam.." tegur gua sebab dia orang besar sekolah GPK 1.

15 minit kendian, GPK 1 itu pun meluru ke arahku. Ahhh..!! mesti ade yang tak kena. naseb bek hiasan dinding dekat tangga sekolah tu die cakap cantik menarik tertarik. Sejuk sikit hati gua. Tapi ayat yang takleh bla....

" Nanti kalau u all sudah siap semua ni kalau boleh hiaskan lah sikit pejabat tu. Buat la kata-kata dekat cermin pejabat tu. Sikit je sempat kot??"

WTF. Gua tak sanggup. pergi ar mammmm....!!~

**************************************************************************************

Jaga datang kat gua. Nak sembang-sembang agaknya. Ye lah bosan menunggu di bilik kecil tu.

"Abang ni duda, isteri baru meniggal. Tapi tu la keluarga arwah. macam-macam masalah.." desas Gad tu. Gua mendengar. Gua kan pendengar yang baik walaupun gua lebih fokus pada kerja gua masa tu. Haha..~

"Ohhh.. sorry tak tahu bang. Ermm sakit pe?? Dan kenapa dengan keluarga mentua abang ??" gua perihatin la konon.

"Sakit kencing manis. Keluarga diorang nak amek hak jagaan anak2 abang siap dengan EPF arwah isteri abang. Abang tau lah abang tak tahu menulis,membaca, abang sekolah tak tinggi. Tapi abang tau la itu hak abang. Adik bayangkan mak mentua abang leh cakap macam ni, isteri tu yang lahirkan anak tu. So die la yang berhak amek anak tu. Kepala bapak die. Abis aku ni apa?? Bukan ke aku bapak kandung die?? Adek rase abang boleh menang tak nanti?? Abang takut abang kalah. Ye la abang ni bukan pandai tak macam diorang. Duit EPF tu bukan abang harap sangat, tapi ye la mesti boleh guna untuk anak-anak abang kan.Nak sekolah kan diorang lagi..."

Sebak gak la gua dengar rintihan mamat ni. Tapi nak buat macam mana kan. Gua nasihat mana yang patut. banyak jugak lah yang dia cerita kat gua, mungkin sebab gua ni BEST kot. Hahaha. Gua pun cerita lah apa yang patut sampai dia pun ade semangat nak naik mahkamah 1 0g0s ni. Ayat die yang gua takleh lupa ;

"Kalau adek dah bagi perangsang macam tu, abang lagi bersemangat nak lawan diorang ni. Sebab abang tahu abang tak de salah dan takkan kalah. Terima kasih adek..."

Wahh.. Gua kaunselor rupanya. Hahaha.. Mengenangkan balik kisah brader tadi terus gua terasa macammana lah kalau die kalah kan ?? Macam mana kalau mahkamah memihak kepada keluarga isterinya?? Ye lah anak-anak die semua mau hidup dengan dia, bukan dengan tok die.

Gua teruskan kerja tanpa perbualan die....~

**************************************************************************************
Lebih kurang jam 12.45, gua ke ikan bakar dengan SHawn di Kuchai Lama. Perghh.. !! Dah seminggu tak kena, rindu lak ikan bakar tu. Hahaha..~

Gua taram KELI sekor, Kerabu Mangga 2 senduk...
**************************************************************************************

Balik dari ikan bakar, gua melalui HIGHWAY dekat salak selatan. Tak berapa jauh di depan gua nampak macam ader benda berterabur di atas jalan. Berkilat-kilat.

"Kemalangan kot.. " bisik hati gua la.

sekali apa yang gua nampak, banyak tin-tin bergelimpangan di atas jalan. Rupa-rupanya tin minuman aluminium yang terkeluar dari plastik seorang warga emas. Banyak pulak tu. Kesian gua tengok. Lu orang bayangkan penat-penat pakcik/atok tu kutip mungkin untuk menyara anak die ke, keluarga die ke, tetiba jatuh tengah jalan. Lebuh raya pulak tu. Macammana dia nak kutip kalau dah semua kereta 120kmj kat ditu. Dengan sadisnya gua tengok die berhenti tepi jalan dengan badan yang sedikit senget (OKU agaknya) turun daripada kapcainya yang agak usang di mamah usia. sedih dan sebak jugak gua rase. Susah payah dia bekerja. Penat lagi. Jadi pulak macam tu. Tapi ade hikmah sebalik tu. Mungkin lepas kejadian tu, dia akan menag Jangan Lupa LIrik ke?? Menang POWER ROOT Siapa Ingin Jadi Jutawan?? Mungkin die menang Teka Silang Kata BH atau NSTP?? Sapa tahu kan ??

**************************************************************************************

Gua terus pulang ke rumah. Mandi, solat dan tidor...!! Jam 6.45 baru bangun. Palau tak gua??~






p/s:
~Yang paling seronok hari ni dapat cakap dengan ehem banyak kali sambil buat kerja. Syioooookkkkk maaaaaaaa.. Hepi3x.. Wink3x... \(*o*)/







Kelip-kelip..!!