Yang sudi menjengah...TQ

Saturday, September 26, 2009

.....pejam celik- pejam celik.....

Raya..

Jadi semuanya masukkan entri raya. Gua pun nak tuliskan entri raya. Tapi seminggu gua tak buka dan melayari blog gua. Entah dah bersawang ke tidak gua tak tahu. Bukan apa, gua tak nak libatkan hal-hal kerja dengan hal-hal raya. Hahahaha.. seminggu ni macam-macam yang gua lalui. Smeinggu beraya, tak semeriah raya sebelumnya. Mungkin sebab beberapa perkara yang gua rasa telah pun berlaku sepanjang gua beraya sakan tahun ni.




Raya,

Semua tahu kan, masa yang sesuai untuk bermaaf-maafan sesama kita, bukan sahaja sesama sanak saudara. Jadi dengan kesempatan yang gua ada, gua telah bertemu kembali dengan rakan-rakan gua yang dah lama terpisah secara teorinya. Walaupun ada yang gua dapat kontek dengan telefon tangan gua, tapi tak semestinya segembira pertemuan yang telah kami adakan.



Raya,

Mungkin yang menyifatkannya sebagai kemenangan umat Islam mngerjakan ibadah puasa. Tapi bagi gua bukan itu sahaja, peranan dan fungsi raya amat luas sehingga mampu memupuk kembali tali persaudaraan dan sillaturrahim sesama manusia. Raya setiap tahun, tapi perkara yang sama kita semua lakukan. Apa salahnya??


Sepanjang raya seminggu, gua tak buka blog, gua tak bukak facebook, gua tak bukak myspace, gua tak bukak tagged dan gua tak bukak friendster. Bukan malas, tapi sebab gua nak habiskan masa raya gua betul-betul untuk menghargai masa yang gua ada bersama family, sedara mara dan juga rakan-rakan yang lain. Alhamdulillah, semuanya dapat berjalan dengan lancar dan meriah bertambah pula dengan keseriaan hari dengan kehadiran rakan-rakan lama.



Pasal rakan-rakan lama gua,

Bukan sennag nak dapat jumpa, masing-masing dah besar panjang. Dah bekerja, dah berkereta, dah berbini, yang dah beranak pun ada. Bagus lah. Rezeki masing-masing kan. apa yang ua jumpa sepanjang raya ni membuatkan hati gua berdetik.

"Waktu sekolah bukan waktu yang sepenuhnya bakal menentukan masa depan kita"

Yalah, waktu sekolah, gua nampak ramai budak-budak termasuk rakan-rakan gua yang suka melepak, monteng kelas, gaduh, pukul budak, dan macam-macam lagi. Tapi bila gua dah ketemu kembali dengan diorang semua, perghhhhh...!!!


Meleleh beb kalau nak kenangkan semula dengan perangai korang termasuk gua kan. Sekarang ada yang dah jadi pegawai JPJ, pegawai Imegresen, Polis, bakal cikgu, kontraktor, bomba, arkitek, jadi nurse, suri rumah, ibu mithali, dan macam-macam lagi. Bukan gua nak cakap ape kan, tapi bagi gua, cukup lah sekadar kita semua menjadi MANUSIA. Bukan ORANG semata-mata. Kalau sekalipun kerja kita tu sekadar balaci-balaci orang, kerajaan ke, syarikat swasta ke, bagi gua tak penting asalkan kita tak jadi SETAN...!!!


Tahiah kawan-kawan....


Terkejut jugak ada yang bakal bertunang, ada yang bakal berkahwin, ada yang bakal menjadi suami dan isteri, adayang sudah pun bermasjid, ada jugak yang sudah menjadi ayah dan ibu untuk anugerah Allah. begitu lebih baik, biarpun ada yang cakap terlampau muda untuk usia kitamendirikan masjid. Tapi kan lebih elok daripada bergelumang dengan dosa haramjadah tu kan.

Tahniah kawan-kawan...

Apa yang gua nka sampaikan sebenarnya adalah perasaan gua. Dah 5 tahun kita semua tak berjumpa, bersama bergelak ketawa, bersuka ria, bergurau senda. Akhirnya tahun ini membuka satu lagi lembaran baru dalam setiap inci tali persaudaraan dan sillaturrahim sesama kita. Biarpun kita memang bersahabat, namun ianya taidak mungkin akan kekal kalau kita tidak mengimarahkan setiap ruang-ruang yang kosong dalam pertalian ini. Hari tu gua dah jumpa dah dengan sebahagian kawan-kawan lama gua. Memang terharu sangat beb. Gembira gua dah macam gua jadi bapak pulak kan. 5 tahun beb. Terima kasih la kawan-kawan yang sentiasa mengingati dan berterusan menjalinkan hubungan persahabatan dengan gua. Memang bukan semua dapat gua jumpa kan. Tapi yang seadanya sudah memadai mengubat segala rindu dan pasrah gua sepanjang bersahabat.


Salam Aidilfitri semua, bukan sahaja untuk mengenali diri gua, tapi buat semua yang menyambut nya. Maafkan jika ada kesalahan dan kesilapan sepanjag jasad dan nyawa gua bersahabat dengan kalian semua.


Maaflah sebab lama tak update dan masukkan entri baru. Maaf juga kerana tidak berkesempatan menjengah blog rakan-rakan smeua. InsyaAllah nanti dah balik KL akan kembali aktif seperti dahulu.




"Pahala dapat di tambah dengan memaafkan dosa. Tapi dosa akan bertambah kalau kita tak mahukan pahala. Dosa akan dapat di hapuskan kalau kita gandakan pahala berlimpah kali ganda."




23 comments:

  1. maaf di terima dan maaf juga di pinta. betul cakap awak ... apa taraf tak penting asal jangan jadi setan.

    ReplyDelete
  2. yehh
    kimi dengar tuh..
    TARAF tak penting..
    kite manusia..
    sama sahaje disisi NYA kan :)

    selamat hari raye..
    maaf zahir batin kalo de uat salah n silap kt lu :)

    ReplyDelete
  3. MIMPI 17 hb 10... amacam 2 lagu boleh?

    ReplyDelete
  4. aku sokong kau.
    dalam bekerja,yg paling penting adalah halal.
    jgn buat kerja yg haram.jadi setan semua tuh.

    ReplyDelete
  5. black..(oh betapa aku rindu nak panggil ko ni..)

    tetibe cam nak nanges kot bace entry nih. taun ni kan, memang meriah sket bg aku, sbb bese ktorg raye smapai slendang je, dak selendang lak bese x g raye, p dis year, sakan raye. korg pon dtng. nnt ade rezeki kitorg lak pegi keratong

    yeah!

    p/s:kalo nak gambo raye bagi mail ko..t aku mailkan

    ReplyDelete
  6. x semestinya scorer ms sekolah tu jadi manager kan????

    apa2 pun, yang penting talian persahabatan dan persaudaraan tu

    ReplyDelete
  7. jumpe kawan2 lame mmg seronok kan??
    beessstt sgt...
    bagus lah kamu.hargai lah mase dgn keluarga selagi mereka masih ade...take care kimisai.

    ReplyDelete
  8. aku juga rindu kenangan bersama teman-teman.
    entah bila dpt berkumpul bersama kembali.

    selamat hari raya kimisai.

    :)

    ReplyDelete
  9. salam kimisai
    seronok baca kau punya cerita
    jumpa kawan lama
    seperti saya yang veteran ni rakan lama sudah susah dijumpa.. masing-masing telah punyai anak sendiri.. punya urusan sendiri...punya kerenah yang perlu dilayan... dan lain-lain yang menyibukkan diri... tapi namun cuba cari juga ... tapi cuma tak berkesempatan...

    ReplyDelete
  10. wahh bagus laa ko
    aku nie terpaksa spend time ngn family n member coz aku xleh on9..huhu

    aku nie yg belum pon masuk 20 taun tapi member2 seangkatan ngn aku ramai yg dah ader anak..huhuhu

    ReplyDelete
  11. al-lavendari:
    yup..maaf tidak kemana2..hanya kita yang pusing2kannya...untuk di pinta atau di terima kan..
    skang kan banyak yang jd setan..




    azza:
    kenapa tkankan nama gua kat situ..hehehe...
    same la k..


    bro aloy:
    sempat ag ek..hahaha..gua on jek..hehehe..lu rogger gua support..


    arque:
    bagus, pmikiran lu adalah pemikiran MANUSIA sebab sokong wa..bkn setan...huhhu


    nurain:
    jgn r kantoikan naama timangan gua,,..haha
    ye la, sama mcm aku ...sebbek ramai yg ade kt rompin..insy taun depan kita set blk same2..kn??

    dtg katong??Zul lalat, azam, siti, zahar datang hari jujmaat ari tuh...ko tak join lak..



    zonaku:
    betul2..mmg pon ..itu yg ptg..

    ReplyDelete
  12. lumut:
    mmg best..hm...mmg hargai pon..dah mrasa hilang papa..tke cre gak lu tu...jgn mnyedih je mmjang..


    patungcendana:
    hehe...spe ek lama tak jumpa??patung dgn mmber lame??kita ye la lngsung tak penah jmpe..hahah



    farah:
    insyaallah nnt ada kesempatan selagi nafas tak terhenti, selagi jasad tak terkujur...bykkan bdoa..

    selamat hari raya juga FARAH..




    fazir ar:
    mmg seronok..tp tak semuanya akan kekal..mgkin bahagia dengan keluarga dan anak2 dengan urusan sendirri lebih bermakna???lebih nikmatnya??kan...teruskan usaha..insyallah..



    syafiqah:
    minat style je ke..org tak mint??hahaha


    yoro:
    keluarga lah no 1 beb..takkan lu nk pggir diorg kot..hehe..itulah nmenye rezeki..tp kalau kawen sekejap pendek rezeki namenye...hehe

    lu bila plak nak kawen???nak ada anak??

    ReplyDelete
  13. wa.. bagus la lu beb,, gunakan sepenuhnya masa yang ada utk bersama keluarga..

    ReplyDelete
  14. asal raya jek entri raya. buat lah entri hari gawai pulak?

    ReplyDelete
  15. bro aloy:
    hahaha...pas ni nak spend mase men kat MIMPi plak..



    bias:
    gua pon pelik..bab 2 gua lencongkan cerita di atas...

    ReplyDelete
  16. kelip2.:
    mmg best tapi wa tak sempat g katong 2..
    hahaha...

    eh aritu blk ngan spe...nek pe...

    ReplyDelete
  17. kimisai : Lorh..katong 2 watpe?umah wa la katong 5 heheh....

    aritu balik naik keta,nasib baik de ex housemate dok katong 9,so tumpangkan skali..hehehe..selamat dunia akhirat,sampai gak kt umh..heheh..

    ReplyDelete
  18. silap da...katong 5..ekeke


    huh ingat kan tak balik raya..hahaha..
    sebbek ader mmber kan...

    ReplyDelete
  19. i xjmpa sgt pown kwn2 lama tau coz raya kt kl..hahhahhah..u..nak wit raya..huuhuh

    ReplyDelete
  20. owh xper2. nt len kali jumpe...wit tadak...elaun dah habis...

    ReplyDelete

cakap jek..

Kelip-kelip..!!