Yang sudi menjengah...TQ

Monday, September 7, 2009

Gua, hidup dan roda...??

Lu orang mungkin tak perasan,
Gua pun baru je terperasan,

Perasan tentang perjalanan hidup yang.....hmmm....


Kelmarin mungkin berulang semalam,

Semalam mungkin berulang hari ini,

Hari ni pulak mungkin berulang esok,
Esok mungkin akan berulang lusa,
Dan lusa pulak mungkinkah berulang tulat??


Tapi...


Mungkinkah 1 tahun akan datang telah pun berlaku 1 tahun yang lepas??
Mungkinkah 6 bulan yang akan datang telah terjadi 6 bulan yang lepas??
Begitu juga dengan dengan tulat,
Mungkinkah sudah berulang kelmarin??
Lusa mungkinkah sudah berulang semalam??

Esok mungkinkah telah berulang hari ini??



Ada yang cakap,

Hidup umpama sebuah roda,
Tapi bagi aku tidak, Sebab roda ada banyak jenis,
Kalau roda tu tak digunakan??
Kalau roda perlukan 2, 3, 4, 5 dan selebihnya untuk bersama,
Tapi hidup perlukan seorang sahaja untuk berpasangan,
Walaupun kelonggaran mendapat 4 di kalangan lelaki,
Kalau hidup umpama roda impian macam mana??
Tapi prinsip pergerakan roda tu memang lah tepat dan azali,

Seperti dalam perjalanan hidup kita.


Ada yang cakap juga,
Hidup umpama besi,

Lama-lama berkarat dan terhapus,

Kalau besi di kimpal menjadi Body kereta,
Samalah macam manusia dilantik menjadi golongan atasan,
Kalau besi di biarkan berkarat??
Samalah macam manusia yang di pinggirkan.
Tapi besi tidak boleh kembali kebentuk dan sifat asalnya,

Hidup perlukan permulaan dan pengakhiran.



Ada yang cakap,
Hidup ni pulak macam laluan yang berliku,
Likuan berbengkang-bengkok,
Hanya kita yang lurus dapat melalui likuan itu,

Samaada menepati ataupun tidak,

Mengenai divider ataupun tidak,
Terbabas ataupun tidak,
Tapi kalau laluan berliku tu takda U-Turn??
Hidup perlukan hujung dan pangkal jalan.



Bagi aku hidup umpama roda juga,
Tapi roda yang sentiasa berputar,
Berputar sehingga rosak dan tidak berguna lagi,
Roda yang di buat daripada besi,

Roda yang biasa dan juga macam Rim Sukan,
Ada nilai atasan dan bawahan mengikut harga,

Yang melalui likuan yang berbengkang-bengkok,
Kalau salah lap,
Terbabas,
Terlanggar tepian,

Terbalik......

Hmm......Roda.........

30 comments:

  1. hmm tah lah..what goes around comes around...
    kite lukekan atti org tuh dulu
    n masa hadapan org len yg lukekan kite

    nice one :)

    ReplyDelete
  2. huh??
    ni kes bert nih...jgn r men luke2, ssh nk baik...huhu


    tq

    ReplyDelete
  3. hidup memang berbagai-bagai. dan yang mempelbagaikan hidup tu, kita ni ha. buat la cemane pon.

    jangan hidup macam robot sudah la.ari-ari buat benda sama.sebab memang di set begitu.bile cukup time, dah takleh digunakan perkhidmatannya, buang je robot tu.

    kene ingat, kita hidup di dunia ni ada matlamatnya. bukan saje2...


    p/s: bile nak betulkan time kat blog ni?

    ReplyDelete
  4. hidup aku xnak bahgia mcm aku dak2 kecik dulu pon..huhuhu
    dah xleh nak putar kot
    huhuh

    ReplyDelete
  5. wakaka...
    kes berat lah plak..
    yehh
    sebab tuh jgn lukekan ati org..

    ReplyDelete
  6. Yang atas x selalu atas dan yang bawah x selalu bawah bro... itu lah kehidupan mcm roda

    ReplyDelete
  7. entry sastera A1.haish!tahniah :)

    ReplyDelete
  8. mmg hidup ni mcm roda. kalo kita kt ats, slh timbang sikit je. kita akn jtuh tersungkur ke bwh. nk naik ke ats blik psti ada rintgnnya. mcm perhubungan jgk :) tak sentiasa bik dan tak slalu brmusuh..

    ReplyDelete
  9. gile babas aku tak paham ape ko cakap wweh. sabo je la.

    tapi aku setuju kot.

    8 ribu tahun yang lepas dah berlaku sekarang. hahahaa sape tahu?

    wtf***

    hahaha

    ReplyDelete
  10. naddy:
    gua setuju bangat...hahaha... tp jgn benda lain yag mempelbagaikan kita dan hidup kita (bf/gf)

    ingat tuhh....

    nnt2 la..ader prob tu..huhu




    yoro ikoro:
    mmg takleh putar..hidup kecik bhgia tp xbest nk jwb exam...ssh...



    azza:
    tu la psl...luka jari tkpe, jgn luke hati..





    john iverson:
    lagi satu gua stuju, tp jgn smekan dengan roda spnuhnya..



    didiey:
    sayangnya gua tak aemk sastera, tp kelas sains...haha

    ReplyDelete
  11. bias:
    pening??yg mne..
    mkn xtve fast



    cik yuki:
    wah dah berfalsafah...betul3 (upin ipin)



    neon:
    tu pun btol...mne tahu kan...
    ai cikgu pun tak paham??
    wahahaha

    OMG..!!

    ReplyDelete
  12. patungcendana:
    boleh gak, tapi kincir jrg digunakan...
    kat malaysia tadak...



    dzulhafizi:
    Thn depan..tguu elaun..tkr sport rims..

    ReplyDelete
  13. tah la u....idop mmg cmne kot...uhuuuhu...tkot kdg2 kita plak terkna or org knakn kita..adat resam idop kot...uuhuuhu

    ReplyDelete
  14. Orang cakap, Perkahwinan ibarat roda.
    Klau kahwin satu, Senang sgt nak jatuh kerana naik kenderaan ada satu roda.
    Klau kahwin dua, Ibarat naik motorsikal. Kadang2 terbabas jugak. Kahwin 3 ibarat naik beca.Tapi tak boleh laju2. Kahwin 4 yg terbaik. Macam naik keta. Steady je jalan. hahaha.

    ReplyDelete
  15. honeybunny:
    mmg pon..macm mmndu kat jln..klau kita dah hati2, nnti org len plk yang buat taik...



    alang:
    btol, tp mantenen kete byk gne wit..ermm mcm kawen 4 kot???kos iduup tggi...

    tapi tu kawen..ini hiduup..hahah

    ReplyDelete
  16. walau apappun yang berlaku..
    hidup perlu diteruskan..
    kalau asyik nak kenangkan yang lepas2..
    bila nak maju beb

    ReplyDelete
  17. sayanghasni:
    ye...mmg perlu diteruskan....
    pandang kedepan..

    tapi kalau jln mngundur pon pndang ke depan kan..

    ReplyDelete
  18. yginsaf::
    salam ramadan jugak...huhu...
    huh ni blog len ni..nt gua singgah k..

    ReplyDelete
  19. wa ipik.,...egt lu IpIK gak..

    k2...xpe...sje tnye...

    ReplyDelete
  20. owhh..orang keratong ek..hehehe..sekampung la pulak..huhu

    ReplyDelete
  21. hidup ini adalah MACAM yg lu nak...

    ReplyDelete
  22. betul tu...hidup anda, anda tentukan...

    ReplyDelete
  23. aku pentoi:
    pentoi...zindabait...pentoi...zindabait..



    kakuna:
    wah...katong bape ni...sekampung ke...huhuh



    bro aloy:
    haha..tapi MCM yg wa nak tak pnh jd ag kot..



    -0- :
    hidup kita yg rancang...ALLAH yg tentukan...
    kan??ehh...



    Qaseh:
    sama gakk..bkn tentukan...rancangkan...DIA yang tentukan...

    ReplyDelete

cakap jek..

Kelip-kelip..!!