Yang sudi menjengah...TQ

Monday, August 17, 2009

Polis tu...

Baru balik dari sekolah. Hati tenang, takyah nak jaga EXAM dah. Keje pun takyah nak buat. Minggu last praktikum.

Sedang gua naik motor dengan member gua, Endang gua nampak la satu kete polis ni. Nampak lampu biru petak kat atas kereta peronda tu, kereta WAJA. Sah kereta polis peronda. Gua nampak dari depan VELO lagi. Gua nak suruh dah kawan gua hati-hati, al maklumlah polis kat sebelahkan. Sampai satu simpang, gua nampak kereta polis tu laju je masuk simpang tu. Signal tak bagi, tanda dia nak belok pun tak bagi. Paling tak pun hulur la tangan lambai-lambai buat macam nak amek lesen dulu. Dah la polis. Kalau mat pet ke, mat rempit ke, mat jais munfasil ke, mat asli ke, takpe la kan. Ini polis pun buat peangai macam tu. Apatah lagi orang awam kan.

"Endang. lu tengok tu. Dah la polis, naik kete polis lagi, masuk simpang pun tak bagi signal," seloroh gua kat member gua.

"Bia la, diorang kan polis, berkuasa," balas Endang.


Sampai kat satu simpang tiga, Endang belok kiri.
Lampu merah.
Tapi dah tadak kereta, terus dia belok kiri. Dah duduk pun LANE kiri kan.
Belok je la.
Polis kat belakang gua, gua dengan Endang buat rileks je la.



"Tootttt..!!! Toottt...!!!!"

Babi..!!!
Ah sudah siren bunyi. Tau dah. Endang perlahankan motor.

"Tadi lampu apa tadi kat simpang tu??" tanya peronda berjaket biru tadi. Gerek seihhh...

"Merah," jawab gua.

"Ntah bang, tak pasan," jawab Endang.

"Tadi lampu merah, kenapa jalan juga?" tanya mamat kerek tu lagi.
"Ni Cikgu ke ni?" kawan dia pulak menyampuk.

"Aah. Baru balik sekolah," pantas gua jawab.

"Cikgu kena tau la peraturan macam tu," kerek lagi dia jawab.

"Minta maaf bang, tak perasan tadi,"

"Ha lain kali tengok lampu merah ke hijau. Peraturan tetap peraturan," kerek bangsat.


Gua berlalu dengan Endang dengan seribu caian dalam hati. Maki-maki pun gua sertakan sekali biar padan dengan muka mamat berjaket biru tadi. Kan dah kena kutuk belakang. Yang gua panas sangat bukan apa, yang diorang tak bagi signal tadi takpe pulak kan?? Mencari kesalahan orang lain ke bang?? Sendiri buat salah ok pulak ek??

Bukan gua nak burukkan, tapi tolonglah, gua tak suka la nak cari kesalahan orang lain, tapi salah sendiri tutup kan. Pikirlah.

Mula dari saat tu, gua tak behenti gelak. Gua sambung kutuk bro berjaket biru tadi dengan penuh perasaan kat rumah. Sambil gua post entri ni gua gelak juga. Babi kan.....

22 comments:

  1. selalu nye polis memang cam tu ar perangai nyer...ingat keje polis tu besar ke...huhuhu...gua lagi besar la...eh.. ape yang aku besar..?pening memikir jap..

    ReplyDelete
  2. Biasa beb. Mentang-mentang dia orang penguat kuasa undang-undang. Apa dia orang buat, dia orang tak nampak. Orang lain buat, nampak saja.

    Ko cikgu ker wei?

    ReplyDelete
  3. XXXmalaya:
    gua tak kutuk polis, tp segelintir...thnks bro polis jg keamanan negara...



    Grunge:
    mungkin sstengah berpendapat begitu..kita??ikut je la undang2..haha

    ReplyDelete
  4. hurm..btl2
    aty_za pn pnh kena gak ri 2 kt arau time 2 odw nk lik uma sewa..tetiba jer polis than, time 2 b2 nek moto 2mpang kwan..jahat gila polis 2, than scra mngejut nsb xterbalik moto 2 huhuhuhu...da 2 dia siap gelak2 ngan member dia..kurg d ajar btl la....kena belajar hormat org tutama gulz heheheh

    ReplyDelete
  5. you...cute blog eh..nice story too....keep on posting..and i'll keep readin. heehe

    ReplyDelete
  6. asal ko tak tye polis tuh balik weh asal die boleh je belah cam tuh??
    hahaha

    weh neh cikgu skul mane nih gune babi nih??hahaha...

    last skali..
    tuh lah padan muke...hahaha..jangan marah doe...memain jek

    ReplyDelete
  7. aku tak kira siapa...kalau tak bagi signal sure kena tengok jari tengah aku...ahahaha

    ReplyDelete
  8. la apa kau taksaound ajer polis tu...salah orang nampak salah sendiri buat tak reti...kalau lu dapat ambil gambar lagi bagus..

    teringat kat pakcik polis yang kena marah ngan bro aku hari tu...

    ReplyDelete
  9. apsal lu tak tumbuk je rusuk bawah die..

    ReplyDelete
  10. ade segelintir jer polis cenggitu..
    (ramai sebenonyer)

    aku ni nak kutuk ke haper??
    ahh malas arr nak citer banyak!!
    memang polis2 gitu arr...

    ReplyDelete
  11. komen ini berbaur bisik-bisik.
    "i found so many of 'em yg camni, kerek, tak folo rules tp marah2 orang lain. kalo aku ade kat situ aku amek no kat baju die. wat report.
    hahaha.
    sebbaek die x saman ko kan?"

    ReplyDelete
  12. miss flamingo:
    tu bukan cari kesalahan, tu cari bini..usha2..



    breakfastclub:
    thanks bro..i'll drop to u site later k...thnks



    azzaleana:
    gua nak tnya, tapi gua darah gemuruh...
    gua cekgu gngster la..
    xpnh pon marah dgn bloggerz..hehe
    thanks..


    Patungcendana:
    wah...bukan ke sellu lu bgi tgok ke jari hantu lu..ngeh3..

    ReplyDelete
  13. mamai:
    kalau ada bukti dah lame naik court..hehe
    tak pon gua report kat karamsing walia, buletin utama, tv 3..




    bro aloy:
    gua kesian, bawah rusuk kanan ader apendik..



    sayang hasni:
    bukan kutuk, luahan pendapat dan pandangan..
    mungkin semua macam tu.. mungkin segelintir tidak...




    wanna axxes:
    taksempat pandang nombor...nak saman??dah dia tau cikgu..hahah...konon cikgu ni bek..ngeh3..

    ReplyDelete
  14. tu baru waja..lu cuba bayang kalo yang naik evo gt tu camne la kan..

    ReplyDelete
  15. polis mmg mcm tuh..budget bagos..
    tah pape..

    saba ye cikgu..=)

    ReplyDelete
  16. kimie:
    ala mmber gua motor KRISS lg ...buatan MALAYSIA lew..hehe



    lumut:
    bukan semua, segelintir shj...ye cikgu pnybar...
    thanks y elumut

    ReplyDelete
  17. endang tu kawan baik ku...

    kalau endang estorina, penyanyi..hehe

    ReplyDelete
  18. kenpa biasa??sllu disaman??
    haha

    ReplyDelete
  19. heh.
    dorang pun 2x5 je sebenarnya.
    aku pun ada sejarah dengan polis neh.
    cit

    ReplyDelete
  20. hahaha....2x5 ker..ngeh

    sejarah per..story mori r...

    ReplyDelete

cakap jek..

Kelip-kelip..!!