Yang sudi menjengah...TQ

Tuesday, October 18, 2011

Dulu mak gua suruh jadi ustad!! Tu gua suka BerryItam ni :)

Nak jadi penceramah gua ni darah gemuruh!! Na jadi pendakwah takut salah pulak ilmu gua. Nak jadi ustad gua xengat lak hadis2 sume ni!! So gua cube je la ape yang mampu ye.

Biase lah kalau dah idop dalam dunia ni macam kerenahnye. Dah buat A orang na B. Dah buat B orang suh C pulak kan!! Pundek!! Hahaha tapi ye la lumrah alam kan. Ragam kehidupan macam tu la kan.

Tadi gua bukak lagi gambor2 Garfield kat dalam laptop Compaq CQ40 abg gua. Rasenye keluan 2008 kot. Last2 masuk satu mesej ni kat BbM gua. Bace2 rupenye ilmu!! Alhamdulillah!!

Bace ye semua :)

Bila kita jadi jahat, ORANG BENCI... Bila jadi baik, ORANG MELUAT...

Bila kita ikut suruhan agama, ada orang kata kita BERLAGAK ALIM... ... Bila kita langgar suruhan agama, ada orang kata "ASTAGHFIRULLAH.. APA LAA NAK JADI.. NAK KIAMAT KOT?..."

Bila kita ikut peraturan, ada orang kata kita SKEMA... Bila kita langgar peraturan, ada orang kata kita ni macam TAKDE MASA DEPAN...

Bila kita tegur dengan baik, ada orang kata kita ni BAJET BAGOS... Bila kita tegur dengan kasar, ada orang kata kita ni KURANG AJAR...

Bila kita pakai sopan-sopan, ada orang kata kita ni 'KAMPONG GILERR'... Bila kita pakai 'dedah sana-sini'.. ada orang kata kita ni TAKDE HARGA DIRI sebab tayang free... Bila kita bagi nasihat, ada orang kata "JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG, BOLEH?!....."

Bila kita sindir-menyindir, ada orang kata "TAK RETI BAGI NASIHAT LEKLOK?.."... Bila kita tolong buat kerja, ada orang kata "YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG BUAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE!?"...

Bila kita tak tolong apa-apa, ada orang kata "APSAL PEMALAS SANGAT NI? NAK TOLONG PON SUSAH?".. Dan sebenarnya ramai orang lain tak berpuas hati dengan diri kita.

Apa yang kita buat semua salah. Semuanya tak betul di mata mereka.. Kalau buat salah sudah tentunya salah, tetapi jika buat baik pun masih ada yang mengata.. ingat pesanan ini :- Keputusan yang kita ambil, langkah yang kita mula.. perkara pertama yang perlu kita fikirkan ialah pandangan Allah SWT terhadap kita.. bukan pandangan manusia........wallahualam

Gua suke ayat yang last tu. "Bukan pandangan manusia" betullah!! Apa yang kite buat bia dari kita sendiri kan!! Bukan ikut cakap orang ye dok??!! Hekk Ehh!! :)

Selamat Beramal!!

No comments:

Post a Comment

cakap jek..

Kelip-kelip..!!