Yang sudi menjengah...TQ

Sunday, October 23, 2011

Kalau kail panjang sejengkal!! Huhhh!! :D

"Seri Menanti istana Negri,
Indah tesergam di negri berdaulat,
Sila lah sampaikan hajat di hajati,
Agar kami tidak tercegat"

"Pohon meranti di tepi istana,
Istana kayangan pohon jati,
Hajat kami na memetik bunga,
Kerna si kumbang sudah berbunyi"

Lu orang mesti ingat pantun2 kemelayuan macam kat atas kan?? Kat atas ni gua buat sendiri pantun die tu bunyi ala2 keHampehan sikit!! Ahahahah.. Ni gua na cerita pasal adat kite turun temurun. Ye la zaman millenium ni xmacam zaman Tuah dulu.

Ade orang anggap kalau adat merisik, bertunang semua ni membazir duet sebab boleh jimat untuk kenduri nikah nanti. Tapi ni bukan pasal keburukan ke kebaikan. Kalau keburukan tu tentulah si Hantu dalam filem KHURaFat lagi buruk kan. Perkara ni terserah pada setiap orang. Kalau rase nak teruskan dan merasa adat dulu2 bole lah teruskan. Tapi kalau rase membazir terserah.

"Lu sudah besar lu tau mana baik mana buruknya"

Cuma kalau ikut pendapat gua mestilah lagi bagus kalau ikut adat.Macam adat merisik, kalau lah xdibuat ibaratnye family pihak lelaki tidak mengenali family pompuan. Walaupon mungkin la pihak lelaki tu pernah bawa si perempuan tu kan. Tapi bagi gua xpuas la sebab mak bapak kite hanya kenal si bakal menantu je kan. So kalau merisik ni dah tentulah family kite leh kenal family yang satu lagi kan. Entah mak bapak lelaki ngan pompuan tu penah kapel ke, penah jadi senior kat sekolah Melayu dulu2 ke, penah termengorat ke kan. :)


Kalau bertunang lak bagus gak sebenarnye. Kebaikan die gua tatau la. Tapi bagu gua kalau bertunang tu kire macam ikatan untuk mengeratkan hubungan la bro. Walaupon gua tau mase tunang la banyak dugaan kan. terserah pada setiap orang la na buat macam mana dan na pikir macammane kan. Yang penting masjid yang bakal di bina tu biarlah kukuh dan kekal menjadi Masjid.

Sebenarnya gua buhsan ni. Tu yang gua tetibe nak menulis pasal adat merisik ni. Walapun gua ni xde SPM kan!! Hekkk Ehhh!!


P/s: hari ini family gua na g merisik seseorang!! Untuk sapa?? Cuba tekaaa!!! Ngeeeeeeee :D



Friday, October 21, 2011

AnekaRagam-AsamGaram!! :)

Tadi ade budak tu lari2 gua panggil, tapi gua bukan gangster tau na buli2 budak. Gua panggil suruh masuk barisan sebab da na habis pehimpunan dah. Kang jadi macam semalam punya kes siap boss tanye lagi

"Baru lap mulut ke ??" Pedih tu ayat ahahahaha..

Internet bergerak!! Wow!! Gua seuka perkataan ni!! Terbaek lah bagi golongan2 yang hobinye suke menjaja cerita2 biar pun cerita pasal rakan sendiri. Rakan sekerja xpe lagi ini rakan karib pun di jaja!! Internet bergerak!! Wooooooooo...

Cakap pasal rakan, gua ase cam sedeh sikit pasal dua tiga hal kan. Tapi xpelah hal yang lepas. Allah maha mengetahui kan?? :).

Petang Rabu ritu pergi Karoke dengan rakan2 sekerja yang ala2 bujang gitu. Terbaik la wokkkk!! Ni gua cerita bukan lagak gaya blog artis tau. Hahahah.. Sekang Xla sunyi gua dok skola ni bujang2 kan. Adegak rakan2 sekepala. Ajak lepak malam2 minum semua sempoi la lu orang. Gua suka!!

Semalam gua tengah tengok gambar2 dalam laptop abang gua lagi. Tapi bukan gambar garfield, kali ni gambar bola. Tetibe kan masuk satu mesej. Gua bace2 ilmu lagi!!


F.R.I.E.N.D.S:

(F)ight for you.
(R)espect you.
(I)nvolve you.
(E)ncourage you.
( N)eed you.
(D)eserve you.
(S)ave you.

Tapi ade gak yang buat maksud len :p

FRIENDS

(F)uck lu bile xde duet!!
(R)ape lu bile nafsu gile2
(I)gnore bile susah!!
(E)xperiment lu utk kesenanga diri
(N)ever ingat lu bile senang
(D)ump lu bile lu xtau ape2
(S)ucks bile lu na mintak tolong


Kire ok la kan??!! :D

P/s: Lu orang pulak buat satu kat komen gua bawah ni friends tu pe maksud die :)

Tuesday, October 18, 2011

Dulu mak gua suruh jadi ustad!! Tu gua suka BerryItam ni :)

Nak jadi penceramah gua ni darah gemuruh!! Na jadi pendakwah takut salah pulak ilmu gua. Nak jadi ustad gua xengat lak hadis2 sume ni!! So gua cube je la ape yang mampu ye.

Biase lah kalau dah idop dalam dunia ni macam kerenahnye. Dah buat A orang na B. Dah buat B orang suh C pulak kan!! Pundek!! Hahaha tapi ye la lumrah alam kan. Ragam kehidupan macam tu la kan.

Tadi gua bukak lagi gambor2 Garfield kat dalam laptop Compaq CQ40 abg gua. Rasenye keluan 2008 kot. Last2 masuk satu mesej ni kat BbM gua. Bace2 rupenye ilmu!! Alhamdulillah!!

Bace ye semua :)

Bila kita jadi jahat, ORANG BENCI... Bila jadi baik, ORANG MELUAT...

Bila kita ikut suruhan agama, ada orang kata kita BERLAGAK ALIM... ... Bila kita langgar suruhan agama, ada orang kata "ASTAGHFIRULLAH.. APA LAA NAK JADI.. NAK KIAMAT KOT?..."

Bila kita ikut peraturan, ada orang kata kita SKEMA... Bila kita langgar peraturan, ada orang kata kita ni macam TAKDE MASA DEPAN...

Bila kita tegur dengan baik, ada orang kata kita ni BAJET BAGOS... Bila kita tegur dengan kasar, ada orang kata kita ni KURANG AJAR...

Bila kita pakai sopan-sopan, ada orang kata kita ni 'KAMPONG GILERR'... Bila kita pakai 'dedah sana-sini'.. ada orang kata kita ni TAKDE HARGA DIRI sebab tayang free... Bila kita bagi nasihat, ada orang kata "JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG, BOLEH?!....."

Bila kita sindir-menyindir, ada orang kata "TAK RETI BAGI NASIHAT LEKLOK?.."... Bila kita tolong buat kerja, ada orang kata "YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG BUAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE!?"...

Bila kita tak tolong apa-apa, ada orang kata "APSAL PEMALAS SANGAT NI? NAK TOLONG PON SUSAH?".. Dan sebenarnya ramai orang lain tak berpuas hati dengan diri kita.

Apa yang kita buat semua salah. Semuanya tak betul di mata mereka.. Kalau buat salah sudah tentunya salah, tetapi jika buat baik pun masih ada yang mengata.. ingat pesanan ini :- Keputusan yang kita ambil, langkah yang kita mula.. perkara pertama yang perlu kita fikirkan ialah pandangan Allah SWT terhadap kita.. bukan pandangan manusia........wallahualam

Gua suke ayat yang last tu. "Bukan pandangan manusia" betullah!! Apa yang kite buat bia dari kita sendiri kan!! Bukan ikut cakap orang ye dok??!! Hekk Ehh!! :)

Selamat Beramal!!

Gua bukan ustad!! tu yang gua suke BeRryItam ni!! :)

Tengah dok tengok gambar garfield kat Laptop CQ4o abg gua punye tetiba gua dapat mesej dalam BBM gua :) bace2 rupenye ilmu!! Alhamdulillah!!

Bace dan amalkan kalau boleh ye geng!!

Fadhilat Ayat Qursi.

1) Baca pada saat keluar rumah, 70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi

2) Baca saat masuk rumah, kemiskinan tdk akan memasuki rumahmu

3) Baca setelah berwudhu, Derajatmu akan dinaikkan 70 tingkat

4) Baca pada saat tidur, malaikat akan menjagamu sepanjang malam

5) Baca setelah sholat, maka jarak antara kamu dan surga hanyalah kematian.

Sampaikan kepada orang lain, maka ini adalah sedakah jariah. Kire lu orang yang bace sampai2kan je la kat member2 dari pada dok melepak men gitar kapok lu orang cap SantaCruz tu kan!!

Ade lagi!!

"Dan pada setiap orang yg mengamalkan, kamu akan ikut mendapat pahalanya sampai hari kiamat
"


Selamat Beramal!!

P/s :
Dakwah kecil2an :)


Monday, October 17, 2011

"Di telan mati emak di luah mati bapa"

Senang2 lu kemam je. Bak kata Jefp Sepah!! Ahahaha!! Bukan pe hari tu gua sempat bace pasal politik Malaysia!! Demmm!! Apsal gua cakap politik!! F!! Yang sebenar gua pelik mana satu na pangkah ni. Nak pangkah tu ini lak yang betul..Nak pangkah ni yang tu lak betul!! Arghhh!! Orang cakap betul salah la gua lalang...

DG 41 memang bole politik beb!! Tapi gua x macam tu lagi. Gua sebuk dengan anak murid gua. Ahahah. PergHhhh!! Da lame xhenjut citer macam ni dalam blogh. Sepeninggalan gua dalam blogspot ni gua ase asing. Dulu post tu post ni macam2 bro. Sekang len skit la. Tu sebab tetiba gua hentam politik!! Topik hangat pon same kan. Nak2 sangkut dengan bajet tahun depan. Ramai menyirap gua dengar citer. Ahahah.

Politik2!! Xhabis2. Lu orang tau x ikan ape paling besar kat dunia?? Mesti lu orang pelik eh. Lantak la. Hahahahah

Gua kat sekola xsampai hati na maki anak murid. Nak cakap lembab pon gua sedey. Tapi sebab da panas, gua hambur gak. Berlapik sikit la. Panas2 gak, tapi tahan skit bro. Gua kalau budak tu lembab gua cakap

"Apa da kamu ni,! KURANG KERING betull!!!"


P/s: lembab - kurang kering kan?? Sopan x gua?? :)

gua cube2 je bro!! :D

Dulu la kan bile gua tengok mamat2 minah2 gune bBerry (BB) ni gua ase hebat sangat. Dan gua xpenah bayangkan bile la gua na henjut satu BB kan. Last2 gua dapat BB Storm dari abang gua. Dalam bahasa kasarnya gua rampas hak pemilikan bb tu dari adek gua!! Haha.. Tu la 1st time gua gune BB.

Ye la orang baru2 gune bB ni cengeh sikit bro. Pegi mana2 nak mengBB je keje. Dulu maase gua keje 24-7 gua dok ngadap bb jek!! Yakkkk!! Pastu semua benda na BBM je keje. Asal nampak mat2 bb dalam Bukuwajah (fb) kompom2 mintak no.pin bBm.

Lame2 da gune bB ni baru gua tau ade kebaikannye. Macam hp len gak kan. Lu orang jangan kolot lak pikir keburukan!! Jadi macam gua. Positif :)

Bukan apa, dulu gune Hp cikai. Pastu merase gua BerryItam ni. Da pakai bB ni tetiba dapat lak usha awek bB. Sampai skang gua dengan die lagi. ("BB, I love u")

P/s: hapdet diri sendiri dari semase ke semase!!


Kelip-kelip..!!