Yang sudi menjengah...TQ

Friday, December 31, 2010

Mohd Saiful AZAM bin Rosli

Hah. Jangan ingat gua gay sebab letak nama lelaki dalam blog gua. Gua tetap stret ok!! Nama tu gua letak sesaje je.So kalau ade yang terase gua mintak maaf. Gua bangun tido pagi tadi lepas gua ke tandas terus terlintas nak letak nama ni dalam tajuk entri gua kali ni. Biar arrr....!!! Bukan Kak Limah nak marah pun. Abang Usopp dengan Hussein tak cakap apa-apa pun pun. Hah!!

Marah!!

Ok. Menjelang bebrapa jam je lagi kita nak meninggalkan alam 2010, so gua nak buat entri pasal tahun baru la. Baru la ikut tren. Hah!! Azam tahun baru, Biasa lah semua nak wish tahun baru dan berazam baru. Bagi holongan yang memenag bernama AZAM memang best. Sebab takyah tukar-tukar AZAM die tu. Kalau tukar leceh nak ke JPN. Hahaha. BODOH gua!! cakap pasal Tahun Baru je semua nak azam baru. So lu orang camne. Dah buat azam baru ke. Ye la biase kalau yang isap rokok nak berazam tamau isap dah tahun depan. Tapi yang gua tengok makin banyak di sedutnya lagi ada la. Yang berazam lepas tu nekad buat betul-betul tahniah la gua ucapkan. Memang berbaloi baloi baloi......~

Keci-kecik dulu ade jugak cekgu yang tanya gu apa azam baru gua. Tapi mase tu gua kecik lagi. Gua takde SPM. So gua jawab pun ntah apa-apa. Nak kasitau lu orang pun gua malu.

"Tapi sekarang tak. Abang ade wawasan!! Abang nak jadi penyanyi Rock. Macam Amy Syearch..!!" kata Hussein.

Saban hari gua rase macam senang je gua tukar azam. Padahal azam tahun lepas pun tak tertunai-tunai. Memanglah nama je azam, tak janji. Tapi kalau itu yang memberikan kebaikan apa salahnya kalau kite berharap benda tu menjadi kan. Kalau nak cakap pasal azam gua, gua tak penah tukar azam. Hah!! Bukan pasangan gay gua ok..!!

Azam gua:

Azam tahun 2011..... Nam tunaikan azam 2010
..................Azam tahun 2010..... Nam tunaikan azam 2009
....................................Azam tahun 2009..... Nam tunaikan azam 2008
..................................................Azam tahun 2008..... Nam tunaikan azam 2007
.................................................................Azam tahun 2007..... Nam tunaikan azam 2006
...............................................................................Azam tahun 2006.... Nam tunaikan azam ...errr

Azam tahun 2005 je yang lain.Ni sebab tahun ni bermula hidup gua dalam alam pendidikan walaupun tak semua orang nampak gua macam seorang pendidik. Hah! Gampettttt!! So azam gua pada tahun 2005 ni gua berazam nak ubah jiwa dan diri gua untuk menerima satu alam baru yang gua tak pernah terfikir pun masa kecik-kecik dulu. Gua nak ubah jiwa gua untuk menerima alam pendidikan sebagai seorang guru. Padahal mase sekolah dulu perangai setan! Tak hengat!!

Erm tu je la yang gua nak cakap. Yang lu orang baca rasa bosan sila keluar sekarang. Bukan tutup blog gua. Kuar dari rumah dan cari gaung terdekat terjun la. Kalau boleh jangan naik-naik dah. Nasihat berguna dari gua kan.





p/s:
Selamat Tahun baru kepada semua yang mengenali gua. Para pembaca yang gua tak bape nak kenal pun gua wish juga selamat tahun baru bro-bro dan sis-sis. Bro ok bukan BROK!!

Sunday, December 26, 2010

Orang kata, kata orang la kan, kata-kata orang tu...



Kata orang kan kadang-kadang kalau kita lalu kat tempat yang ala-ala seram kan, maknenya ade la sesuatu kat situ. Macam lu orang lalu bawah pokok besar ke kan. Kata orang la kan,Mesti kadang-kadang segala jenis bulu lu orang akan meremang kan mase kat bawah pokok tu. Takkan tak kot. Bedo'oh la. Tapi kalau pokok tu tepi Times Square ke, Pavilion ke gua tak tau la. Gua pun kadang-kadang ade gak terase macam tu. Lu orang??

Kata orang kan kadang-kadang benda tahyul mahyul ni dapat tolong kita bagi senang. tapi ni khurafat la bagi gua. Syirik segala tok nenek la. Macam cite Ngangkung. nak kaya punya pasal lupa tuhan. Lupa semua. Haramjadah punya perangai. Kata orang lakan, kalau ade orang yang gantung dirisampai mati a.k.a bunuh diri la, kita boleh amek tali die lepas tu lilit kat pinggang waktu nak pergi beli nombor. Nanti kompor kene 1st-3rd prize tak kira la 4D ke 6D ke. Magnum ke TOTO ke. Huishhhh!!~

Kata orang kan, kalau kita duduk kat tempat-tempat sunyi sorang-sorang kita jangan bayangkan apa-apa. Kalau tak nanti benda tu muncul. Habis tu kalau gua lepak sorang-sorang dalam bilik agak-agak kalau gua bayangkan Linda Onn datang tak dianya?? Harammm!! Tapi tak tau la plak kalau kes tu kes alam ghaib. kan-kan. kata oran kan kalau kita nak tengok hantu ke apa ke yang dalam alam lain kan, kita boleh buat satu cara ni. Tapi cara kamikaze la ni. Kalau lu orang buat kan nanti bukan setakat Hantu Kak Limah lu orang nampak, tapi hantu Janin, Damping malam, Histeria, semua cerita hantu kat Malaysia ni lu orang boleh tengok. Ok..!! Kata orang la kan, kita boleh sapu air mata kucing kat mata kita. kalau takde kucing kambing pun jadi la. Mana-mana la. Tapi jangan sapu air mata babi pulak, mati lu nak samak. Kalau dah sapu ada orang cakap akan nampak terus. Ada yang cakap nampak waktu malam n waktu gelap jek. Lu orang cuba la.

Kata orang kan, kalau letak sabun kat ketiak, biar satu malam esok boleh demam kora. kalau zaman kanak-kanak dulu kalau nak ponteng sekolah boleh la buat cara bangang ni. Gua tak pernah buat. Tapi orang yang cakap kat gua. Kata orang la. kalau nak lagi efektif boleh gigit sabun tu lepas tu kunyah slow-slow. Sikit jadi jangan banyak pulak. Mampos nanti gua tak payung insurans lu. Kata orang la kan.

Kata orang la kan, jangan dengar kata orang yang pinjam kata-kata dari orang lain. Macam sekarang ni, gua bagitau apa yang orang kata, kalau lu orang nak bagitau orang lain lu orang cakap kata orang lain pulak. Bukan lu yang kata. So kata orang jangan dengar lah kata orang yang bagitau pasal kata orang lain. Kalau orang lain tu pun bagitau dari kata-kata orang lain, baik lu orang tak payah dengar. Hahahaha..~


p/s: Gila..!!~

Sunday, December 19, 2010

Music atau Muzik ??

Kalau sebut muzik tanah air dengan muzik negara jiran mesti banyak perbezaan kan. Gua pun tak lah pandai sangat bab-bab ni. Tapi gua pun boleh bagi pendapat kan. Bukan takleh sokong muzik negara lain . Tapi kalau boleh ingatlah negeri sendiri jugak. Ala, kalau muzik tak best pun cuba-cuba la nak jadikan best kan. Ni bila sebut je lagu yang kurang mendapat pehatian rakyat-rakyat jelata semua jebik je. Apa salah dengar dulukan. Ntah-ntah masuk selera lu orang kan ?

Kalu nak cakap muzik atau lagu yang di cipta komposer tanah air kurang memuaskan, tak ikut trend, selera la apa lah, bukannya komposer-komposer tu tau selera lu orang. Gua bercakap ni sebab gua ade gak la dengar kawan-kawan gua kutuk lagu-lagu keluaran tanah air terchenta ni. Tapi pelik lah diorang kutuk tanpa dengar dulu lagu tu. Pastu gua tanya macam mana lepas diorang dengar lagu tu, mula la malu-malu anjing lak nak mengaku sedap. Masyakarat!!

Lu orang penah dengar tak budak ni ; 'Budak Baru Belajar Muzik' Budak ni suka sangat buat-buat lagu. Tapi banyak instrumental. Bila gua tanya budak ni dia jawab die takleh nak rakam sore die sebab dia tau takde kelayakan untuk di pasarkan. Kat pasar ikan pun tak laku, inikan pula pasaran komerSIAL ni kan. Haha..~

Semalam gua dengar lagi radio kegemaran gua iaitu SINAr Fm. Gua suka radio ni sebab die mengimbau nostalgia lama-lama. Lagu lama-lama. Cuma gua kureng dengan DJ die lah. Bukan tak suka, tapi gua lebih berminat mendengar celoteh DJ hot. SINAr ni gua suka sebab lagu jek. Banyak lagu-lagu tanah air yang di putarkan. Tak macam radio yang kononnya menarik suatu ketika dulu. Radio apa lagi, Radio ex-isteri Yusri KRU la. Kalau seminit tak putarkan lagu-lagu Indon mesti taksah. Agaknya kalau tak main lagu Indon kena ganyang gamaknye dengan mamat Indon kat sini. Macam mana nak menyokong MUZIK kan?? Kalau dah pasang MUSIC-MUSIC jek.

Macam X-Fresh lak gua suka gak. Sebab men kan lagu-lagu tanah air. Lagi la piorrr tempatannya. Tapi gua kurang mendengar sangat sebab lagu-lagu die banyak dari komposer-komposer indie kan. Telinga gua lebih terngiang-ngiangkan lagu-lagu lama macam lagu-lagu Rock Kapak, 60-an, 70-an dan yang lama-lama la senang citer.

Cakap banyak pun tak guna, sepak pun tak kena. Gua lebih suka dengar MUZIK tau daripada MUSIC. Terserahla kan kat lu orang sebab hati masing-masing kan. "Iye le kite ni takde SPM, iye dak??Hek eh!! Hek Eh!!" bak kata Awie@Hussein.


p/s:
Muzik untuk melayu dan MUSIC untuk antarabangsa. Jangan lupa tengok 'Budak Baru Belaja Muzik' tu ye. ;)

Tuesday, December 14, 2010

Menanti sebuah jawaban....

Bulan 12 dah. Dah nak masuk tengah bulan. Penempatan guru-guru pelatih ambilan sama dengan gua tak dapat lagi. Menanti sebuah jawaban. Baik tukar jadi menanti sebuah jamban!! Ye la. Kalau dah tunggu orang tengah berak nak-nak time perut memulas. Samalah macam kes ni. Hantu!!

Gua ade dengar cerita, tapi bukan cerita 2 Alam la. sebab cerita tu macam cilake. Cerita yang gua dengar ni tak bape sedap macam gua makan BlueBerry cheese Cake Sikret resepi punya. Ade ke desas desus gua dengar penempatan guru-guru akan datang lewat. Ok. Gua tak kesah sangat kalau lewat setakat 2-3 minggu. Tapi yang gua naik hangin sikit sebab ade yang cakap penempatan akan dapat bulan Jun 2011. Memang F....!!~

Mengharap gaji?? Kompom la kan. Gua berfikiran Mahathir OK. Bukan gua berfikiran macam Pak Jaber dan Pak Abu dalam cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah (HKLBR) arahan Mamat Khalid. Sapa cakap die tanak keje kerajaan, pergi terjun KLCC sekarang. Lu orang jangan percaya cakap Abang Ucop dalam cerita HKLBR tu..

"Itu le kamu, mengharap benor dengan sabsidi gomen.."

Dalam surat perjanjian dah ada termaktub yang penempatan akan dapat. Bermakna kat sini yang kuar-kuar je dari IPG yang terchenta ni terus dapat jadi cekgu. Hah!! Jangan janji tinggal janji. Kelak orang makin benci. Last-last semua lompat parti. Arghh!! Benci sembang pasal politik ni.


Menanti sebuah jawaban. Huh!! Tak pasti. Jangan dok harap, tapi kalau dah ada hitam putih boleh la jugak buat bukti untuk harapan yang menggunung kan. Hah! Bukan memprotes, tapi cuma kebimbangan gua makin memuncak. Sama memuncak macam nafsu Maria Ozawa. Terlampau memuncak. Sebab tak sabar nak tau sekolah mana yang bakal gua curahkan bakti walaupun ramai kawan gua yang masih tak percaya dengan kerjaya yang gua dah pilih ni.


Apsal gua tulis serabut macam ni??!! Arghh..!! Tido lagi baik. Hujung bulan ni gua tunggu dapat sekolah mana. Harap-harap dapat kat tempat yang gua pilih. Tolong jangan tanya negeri mana OK. Hahah. Kalau nak tanya tanya kat FORMSPRING gua kat tepi blog ni.


p/s:
PS 3 ke Xbox?? Hahaha dah jangan melalut. Gua seru Hantu Kak Limah kang baru lu orang kecut.

Friday, December 10, 2010

Lebih kurang Kontest gak la...

Gua ade satu pass FREE untuk dua tiket wayang. Kalau lu orang nak mesti buat apa gua suruh.


1. Jadi kawan gua dalam FACEBOOK gua yang ke 880. Atau lu orang boleh suruh member lu
orang jadi kawan gua yang ke 880.

2. Komen entri gua ni. Apa-apa komen janji tak kutuk gua. Bagitau nama FB lu orang.

3. Tunggu sampai gua umumkan...~

Kalau rase tak nak tak yah JOIN!!

p/s: hadiah tambahan berupa buku NOTA/catatan daripada FILEM KungFu Panda & IceAGE..

Kelip-kelip..!!